Comparasion of beta-galactosidae immobilization on/in poly (2-hydroxyetyl methacrylate) supports
Farklı yöntemlerle poli (hidroksietil metakrilat) desteklerine immobilize edilen beta-galaksidaz'ın karşılaştırılması
- Tez No: 56763
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: P-Galaktosidaz, kovalent immobilizasyon, matris içi tutuklama, adsorpsiyon, pHEMA membranlar, kararlılık, tekrar kullanılabilirlik, laktoz hidrolizi. VI
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Laktozun enzimatik olarak glikoz ve galaktoza hidrolizi, süt ve süt yan ürünlerinden laktozun uzaklaştırılması için kullanılan metodların en ümit vericisidir. p-Galaktosidaz'ın tutuklanması, sürekli laktoz hidroliz işlemi için çözüm olarak görülmekte ve enzimin tekrar kullanabilirliğinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada, p-galaktosidaz enzimi kovalent olarak pHEMA/EGDMA rmikrokürelerinin üzerine epiklorohidrin veya siyanojen bromürle alctifleştirilmesinden sonra, pHEMA membranlarının Cibacron Blue F3G-A ile derivatizasy onundan sonra adsorpsiyon yöntemiyle ve ayrıca pHEMA membranlarma matris içi tutuklama yöntemi ile immobilize edildi.En yüksek enzim aktivite (yaklaşık % 6) verimliliği matris içi tutuklama yöntemiyle elde edildi. İmmobilize P-galaktosidazın optimum sıcaklık ve pH değerleri serbest enzimle aynı, 50°C ve pH 7.5 olarak bulundu. P-Galaktosidaz'ın matris içine tutuklanması, Km değerini serbest enzime göre üç kat artırdı. Serbest ve immobilize P-galaktosidaz'ın ısıya karşı dayanıklılıkları 25- 50°C arasında çalışıldı ve 25-37°C'da 5 saat inkübasyon süresinde aktivitelerinde bir düşüş olmadığı gözlendi. Bunun yanında, serbest ve matris içine tutuklanmış P-galaktosidaz'ın 50°C'da 1 saat inkübasyon süresinde aktivitesini tamamen kaybettiği gözlendi. Serbest ve matris içine tutuklanan P-galaktosidaz'ın, pH 6.4- 8.6 arasında 4 saat süresince inkübasyonu sonucunda, önemli bir aktivite kaybına uğramadığı bulundu. Serbest enzim, pH 5.5 'da aktivitesinin tamamım kaybetmesine rağmen matris içine tutuklanan P-galaktosidaz'ın, aktivitesini % 79 oranında koruduğu bulundu. Serbest ve immobilize enzimlerin saklama kararlılığı 4°C de incelendi ve immobilizasyonun P-galaktosidaz'ın kararlılığını artırdığı gözlendi. Enzim immobilize pHEMA membranların tekrar kullanılmaları sonucunda enzimin membran yüzeyinden ayrılmadığı ve aktivitesinin azalmadığı görüldü. pHEMA membranlarına p-galaktosidaz yükleme oranının arttırılması, erızimin spesifik aktivitesini olumsuz yönde etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
The enzymatic hydrolysis of lactose to glucose and galactose is one of the promising methods for removing lactose from milk and milk by-products, p- galactosidase immobilization has been generally regarded as a solution for continuos lactose hydrolysis process and permits important advantages in enzyme reusability. In this study, p-galactosidase was covalently immobilized on epichlorohydrin and CNBr activated pHEMA/EGDMA microspheres, adsorbed onto Cibacron Blue derivatized pHEMA membranes and entrapped in pHEMA membranes. The highest activity yields were obtained when p-galactosidase were entrapped in pHEMA membrane (about 6 %). The optimum pH and optimum mtemperature for maximum activity of the immobilized P-galactosidase was found to be at pH 7.5 and 50°C, respectively, and were the same as free enzyme. However, when p-galactosidase immobilized by entrapment, Km value was found to be increased about 3 folds compare with free enzyme. The thermal stability studies of free and immobilized P-galactosidase between 25-50°C showed that both free and immobilized enzyme was rather stable in a temperature range of 25-37°C for 5 hr. However, the activities of both free and entrapped enzymes were completely lost at 50°C within 1 hr. The stability of free and entrapped enzymes did not altered significantly when incubations were carried out in a pH range of 6.4-8.6 for 4 hours. Free enzyme completely lost its activity at pH 5.5 while the remaining activity of entrapped enzyme at the same pH was found to be 79 %. Storage stability studies carried out by keeping the free and immobilized enzyme at 4°C, indicated that immobilization increased the storage stability of P-galactosidase. Immobilized P-galactosidase could be reused in several runs (15 cycles) without loss in activity and leakage of the enzyme from membrane was insignificant. The specific activity of the entrapped p- galactosidase was found to be decreased as the enzyme loading was increased in pHEMA membranes. Keywords : P-Galactosidase, covalent immobilization, entrapment, adsorption, pHEMA membranes, stability, reuse, lactose hydrolysis. IV