İdareci, öğretici ve öğrenci görüşlerine göre örgün eğitimle birlikte hafızlık uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluation of the memorizing qur'an project with the formal education according to administrator, teacher and student opinions
- Tez No: 568000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL OSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgün eğitim, Hafızlık eğitimi, Ortaokul, İlahiyat, Formal education, Memorizing Qur'an education, Secondary school, Theology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Hafızlık eğitiminde yapılan yeni düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İmam- Hatip Ortaokullarında örgün eğitimle birlikte hafızlık projeleri geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Proje dâhilinde öğrencilerin okula ara vermeden hafızlıklarını tamamlamaları ve pekiştirmeleri ön görülmektedir. Bu uygulamanın yanında Diyanet İşleri Başkanlığı da son yıllarda farklı hafızlık uygulamaları geliştirmeye başlamıştır. Bu uygulamalardan birisi İlahiyat lisans eğitimiyle birlikte hafızlık uygulamasıdır. Bu uygulama ile öğrenciler eğitimlerine ara vermeden hafızlık eğitimi alabilmektedirler. Bu araştırmada bahsi geçen iki uygulamanın idareci, öğretici ve öğrenci gözüyle durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Örgün eğitimle birlikte hafızlık uygulamasının idareci, öğretici ve öğrenci görüşleri ışığında incelenmesi, bu kapsamda verilen hafızlık eğitiminin sistematik olarak değerlendirilmeye tabi tutulması, bu tür uygulamaların bilimsel bir bakış açısıyla geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Nitel araştırma modeli kullanılan bu çalışmada veriler mülakat tekniği ile elde edilmiştir. Görüşmeler 26 katılımcı ile sözlü olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların örgün eğitimle birlikte hafızlık uygulamasını önemli bulma gerekçelerinin uygulamanın eğitsel kaygılarıyla örtüştüğü anlaşılmıştır. Ancak söz konusu uygulamanın alt yapısının henüz hazırlık aşamasında olmasının eğitim sürecini olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With the new regulation made in the memorizing Qur'an education, in Imam-Hatip Secondary Schools connected the Ministry of National Education, memorizing Qur'an projects with formal education have been developed and implemented. Within the scope of the project, students are expected to complete and reinforce their memorizing Qur'an without interruption school. In addition to this practice, the Presidency of Religious Affairs has started to develop different memorizing Qur'an projects in recent years. One of these applications is the application of memorizing Qur'an with the Theology undergraduate education. With this project, students can take memorizing Qur'an training without interruption their school. In this study, it is aimed to reveal the situation of the two applications mentioned with opinions administrator, teacher and student. The importance of the application of memorizing Qur'an education with the formal education, institutional infrastructure, educational process evaluated by manager, instructor and student, the nature of the memorizing Qur'an education given here is very important in terms of systematic examination. In this study, qualitative research method was used and data were obtained with interview technique. The interviews were conducted orally with 26 participants. As a result of the study, it was understood participants that the reasons for view significant the memorizng Qur'an project with the formal education, coincide with the educational concerns of the project. However, the infrastructure of the aforementioned application is still in preparation has negatively affected the education process.