İşletmelerde nakit yönetiminin önemi ve nakit dönüşüm süresinin işletme karlılıkları üzerindeki etkisi BİST'de bir uygulama
Importance of cash manegement in businesses and cash effect of conversion cycle on business profitability: An application in BİST
  1. Tez No: 568084
  2. Yazar: MUSTAFA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit Dönüşüm Süresi, Nakit Yönetimi, Bist-50 Endeksi, Cash Conversion Cycle, Cash Management, Bıst-50 Index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Nakit yönetimi, işletmelerin finansal yönetiminde önemli etkileri olan işletme sermayesi kavramıdır. Akademik alanda nakit yönetimi ve nakit dönüşüm süresi ile ilgili geniş bir çalışma yelpazesi bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmada amaç, BİST-50 endeksinde bulunan 42 adet işletmenin 2015-2017 yılları arasında ki ortalama verileri kullanılarak nakit dönüşüm süresi ve bileşenleri ile kârlılık arasında ki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre nakit dönüşüm süresi ile faaliyet kârlılığı arasında negatif ilişki, stokların ortalama tüketim süresi ve kısa vadeli borç ödeme süresinin faaliyet kârlılığı üzerinde pozitif yönlü ilişkisi tespit edilmiştir. Aynı zamanda alacakların ortalama tahsil süresi ve kısa vadeli borç ödeme süresinin net kârlılık ile negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgularda son olarak alacakların ortalama tahsil süresinin varlık getirisi üzerinde negatif yönlü ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cash management is a term of working capital which has importance on the financial management of business. In the academic field, there is a wide range of studies on cash management and cash conversion cycle. The aim of this study is to determine the relationship between cash conversion time and its components and profitability by using average data of 42 enterprises in Bist-50 index between 2015-2017. According to the findings of the study, a negative correlation was found between cash conversion time and operating profitability. Moreover a positive correlation was found between the duration of current liabilities and the average consumption time of the inventories with operating profitability. Also, it was found that the average collection time of receivables and duration of current liabilities have negative effect on net profitability. Finally, a negative correlation was found between average collection time of receivables and return on asset.