Batı düşüncesinde bilimsel paradigmaların değişen Tanrı anlayışları
İn western philosophy the changing understandings of God of scientific paradigms
  1. Tez No: 568203
  2. Yazar: HİLAL TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Din, Bilim, Paradigma, Tanrı, Philosophy, Religion, Science, Paradigm, God
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kimi bilim insanına göre, bilim insan zihninin gelişmesiyle birlikte sürekli evrimleşen bir şekilde ilerlemektedir. Thomas Kuhn göre ise bilim, onu üretenlerin dünya görüşleri ve algıları çerçevesinde, kullanılan yöntem, teknik ve bakış açılarını değiştirerek bilimde gelişme kaydetmektedir. Bu sayıltıdan hareketle bilimsel gelişmeler toplumun din algısını etkilemekte ve verileri ile Tanrı düşünüşünü değiştirmektedir. Bu çalışmadaki ana gaye değişen bilimsel paradigmaların Tanrı anlayışına etkilerini kapsamlı bir şekilde ve bir bütün olarak ortaya koymaktır. Sunulan bu çalışma, modern bilimin doğduğu Batı Dünyası'ndaki Tanrı anlayışının daha rasyonel bir bakış açısı ile değerlendirilmesine küçük bir katkı sunma amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
According to some scientists, science is advancing constantly evolving with the development of the human mind in a way. According to Thomas Kuhn, science is developing in science by changing the methods, techniques and perspectives used within the framework of the world views and perceptions of those who produce it In this respect, scientific developments influence the perception of religion of society and change the thinking of God with its data.The main purpose in this study is to present a compresenhive understanding of the changing God of scientific paradigms This study aims to contribute to a more rational evaluation of the understanding of God in the Western World where modern science is born.