Kavun (Cucumis melo L. ) çeşitleri ile beslenen Aphis gossypii (Glover) (Hemiptera: Aphididae)'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some biological properties of Aphis gossypii(Glover) (Hemiptera: Aphididae) feeded with melon (Cucumis melo L.) varieties
- Tez No: 568205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVİN POLAT AKKÖPRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aphis gossypii, Cucumis melo, Kavun yaprakbiti, Popülasyon parametreleri, Yaşam tablosu, Aphis gossypii, Cucumis melo, Life table, Melon aphid, Population parameters
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen, beş farklı kavun (Cucumis melo L.) çeşidinde (Balin, Çıtırex, 221 F1, Gediz, Yusufbey) bulunan Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) 'in bazı biyolojik parametreleri; 25 ± 1 ˚C, % 65 ± 5 RH'da 16: 8 (L: D) h (5.000 lux) 'lik bir fotoperiyodluk laboratuar şartlarında incelenmiştir. Yaşam tablosu parametreleri yaş döneme bağlı iki eşeyli yaşam çizelgesi yöntemine göre hesaplanmıştır. Sonuç olarak; A. gossypii'nin bazı biyolojik parametreleri kavun çeşitlerine bağlı olarak belirlenmiş ve Gediz çeşidi üzerinde zararlının kalıtsal üreme yeteneği (r=0.504 gün-1 ) ve üreme gücü sınırı (λ=1.655 gün-1 ) diğer çeşitlerden daha yüksek, döl süresi ise (T=8.161 gün) daha kısa bulunmuştur. Gediz çeşidi, A. gossypii'nin biyolojik özellikleri açısından hassas kavun çeşidi olarak saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, bu yaprak biti için hazırlanacak entegre zararlı mücadele programında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, some biological parameters of Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae) on five different melon (Cucumis melo L.) cultivars (Balin, Çıtırex, 221 F1, Gediz, Yusufbey), which are commonly grown in Turkey, was investigated in laboratory experiments at 25± 1 ˚C, 65±% RH, and a photoperiod of 16:8 (L:D) h (5.000 lux). Life table parameters were estimated according to age-stage, two-sex life table method. In conclusion; some biological parameters of A. gossypii were determined in depending on melon cultivars, and intrinsic rate of increase (r=0.504 day-1 ) and the finite rate of increase (λ= 1.655 day-1 ) of this pest were higher than other varieties and shorter mean generation time (T=8.161day). Gediz was the most sensitive melon species in terms of life cycle of A. gossypii. Results acquired might be used in pest management program that will be prepared for this aphid.