Acil serviste akut pnömoni tanısı alan hastalarda kan laboratuvar değerleri ile hastalığın ağırlık evreleme skoru arasındaki ilişkinin ve prognozunun araştırılması
The investigation of the relationship between the blood laboratory values and the weight stage of the patient and the prognosis of patients with acute pneumonia diagnosis in the emergency department
  1. Tez No: 568371
  2. Yazar: MEHMET UYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömoni, hematokit, ALT, GFH, mortalite, Pneumonia, hematocitis, ALT, GFR, mortality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve amaç: Solunum sistemi enfeksiyonları ve özellikle pnömoniler acil servis başvurularının ve hastane yatışlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Acil servisten taburcu olacak hastalar ile hastaneye yatırılacak hastaların belirlenmesi için akut pnömoni ağırlığını değerlendirmede Pnömoni Ciddiyet İndeksi (PSI) ve CURB 65 en sık kullanılanlarındandır. Amacımız bu skorlarda kullanılan bazı laboratuvar değerlerinin hastalık ağırlık evrelemelerinden bağımsız olarak mortalite ve morbiditeye etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Acil serviste pnömoni tanısı konulan 18 yaş ve üstü hastaların alındığı geriye yönelik kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya; 01/01/2016-31/12/2017 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne başvuran, klinik ve radyolojik olarak pnömoni olarak değerlendirilen olgular dahil edildi. Hastaların Hematokrit (HTC), Alanin Aminotransferaz (ALT) ve Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFH) değerlerine göre komplikasyonlu klinik sonlanım ve/veya 30 günlük sağkalımları incelendi. Ölen ve yaşayan hasta gruplarında ve normal veya anormal HTC, ALT ve GFH değerlerine sahip hasta gruplarında değerlendirilen parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Yaş gruplarına göre dağılıma bakıldığında en fazla 75 yaş ve üstü hastaların olduğu (290, %57) ve bunu 66 -75 yaş aralığının takip ettiği (110, %21,8) bulundu. 56 yaş ve üstü hastalar çalışma popülasyonunun %94,4 ünü teşkil etti. PSI riskine göre yapılan karşılaştırmada, HTC ≥ % 31 ve > 55 yaş olan hastalarda, Risk-4 ve üstü için anlamlı olarak artırdığı bulundu. CURB 65 riskine göre yapılan karşılaştırmada, HTC ≥ % 31 ve ≥ 75 yaş olan hastalarda, Risk-2 ve üstü için anlamlı olarak artırdığı bulundu. Ölen hasta grubunda ALT ortalama 89,09 U/ml ve GFH ortalama 52,52 olarak bulundu; mortalite ve ALT arasında pozitif, GFH ile ise negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Acil serviste akut pnömoni tanısı alan 55 yaş üstü hastalarda HTC eşik değeri ≥ %31 olduğunda PSI skorunda risk evrelemesini ve dolayısya mortaliteyi artırabileceğini bulduk. Aynı ilişki CURB 65 skorunda 75 yaş üstü hastalarda görüldü. Ek olarak mortalite ile ALT arasında pozitif, GFH ile negatif korelasyon olduğunu ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Respiratory system infections, especially pneumonia, are an important part of emergency department admissions and hospitalizations. Pneumonia Severity Index (PSI) and CURB 65 are among the most frequently used for assessing the severity of acute pneumonia for patients who will be discharged from the emergency department and the patients to be hospitalized. Our aim is to investigate the effects of some laboratory values on mortality and morbidity independent of disease weight staging. Materials and Methods: This is a retrospective cross-sectional study of patients aged 18 years and older who were diagnosed as pneumonia with clinical and radiological findings between January 01, 2016 and December 31st, 2017 in the emergency. Complicated clinical outcome and/or 30-day survival of the patients were compared with clinical staging scores and tjeir components such as Hematocrit (HTC), Alanine Aminotransferase (ALT) and Glomerular Filtration Rate (GFR) values . The parameters evaluated in the patient groups with normal and abnormal HTC, ALT and GFR values were compared in the groups of patients who died and survived. Results: The distribution of age groups was found to be 75 years and older (290, 57%), followed by the 66-75 age group (110, 21.8%). Patients 56 years and older constituted 94.4% of the study population. In comparison with the risk of PSI, it was found to significantly increase for Risk-4 and higher in patients with HTC ≥ 31% and> 55 years. In the comparison of the risk of CURB 65, it was found to significantly increase for Risk-2 and above in patients with HTC ≥ 31% and ≥ 75 years of age. In the deceased patient group, mean ALT was 89.09 U / ml and mean GFR was 52.52; There was a positive correlation between mortality and ALT and negative correlation with GFR. Conclusion: According to our study, if the cut-off value of HTC was accepted as ≥ 31%, the PSI score could increase the risk staging and thus the mortality among the 55-year-old patients with acute pneumonia in the emergency department, The same relationship was found in patients over 75 years of age in the CURB 65 score. In addition, we found positive correlation between mortality and ALT and but a negative correlation with GFR.