5 numaralı Konya şer'iye sicili (970-1213 / 1562-1798) değerlendirme ve transkripsiyon
The Konya şer'iye register numbered 5 (970-1213 / 1562-1798) evaluation and transcription
  1. Tez No: 568477
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicilleri, Konya, Mahkeme, Kadı, Sharia Registers, Konya, Court, Kadi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Farklı nitelikteki belgeleri kapsayan şer'iye sicilleri Osmanlı Devleti'nin yıkılma dönemine kadar varlığını devam ettiren şer'i mahkemelerde kadılar tarafından görülen davaların kayıt edildiği defterlerdir. Şer'iye sicilleri özellikle Osmanlı şehir tarihinin araştırılmasında; sosyal, iktisadi, hukuki, idari, kültürel ve demografik açıdan önemli bir yere sahiptir. Bu itibarla şer'iye sicilleri üzerine yapılan çalışmalar son dönemlerde artış göstermektedir. 970-1213 / 1562-1798 tarihlerini kapsayan 5 Numaralı Konya Şer'iye Sicili'nin değerlendirmesini yapmış ve transkripsiyonunu hazırlamış bulunmaktayız. Bir giriş ve dört bölümden oluşan çalışmamızda; Giriş bölümünde Şer'iye Sicilleri ve özellikleri hakkında bilgi verilip 5 numaralı Konya Şer'iye Sicili tanıtılmıştır. Diğer bölümlerde ise belgeler konularına göre sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki nitelikli olarak ayrı ayrı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Sharia registers, covering documents of different nature, are the books in which the cases seen by the judges in the courts of Sharia, which survived until the collapse of the Ottoman State, were recorded. The records of the Sharia have an important place in the study of the history of the Ottoman city, especially in terms of social, economic, legal, administrative, cultural and demographic aspects. In this respect, studies on the records of the Shariah show an increase in recent times. We have made the evaluation and transcription of Konya Sharia Registry No. 5 which covers the dates 970-1213 / 1562-1798. In our study consisting of an introduction and four chapters; In the introduction part, information about Sharia Registers and their characteristics is given and Konya 5 Sharia Registrar is introduced. In the other sections, the documents are handled separately according to their subjects as social, economic, political and legal.