Farklı resiprokal döner alet sistemlerinin çalışması sırasında ortaya çıkan kuvvetlerin sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the forces that occur during the treatment of different reciprocal rotary instrument systems with finite element analysis
  1. Tez No: 568548
  2. Yazar: ALPER CAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ RAİF ERİŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sonlu elemanlar analizi, nikel titanyum, stres, bükülme, burulma, finite elemet analysis, nickel titanium, stress, bending, torsion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kök kanalı tedavisinin en önemli aşamalarından biri olarak kabul edilen kök kanalı şekillendirilmesinde, farklı metalurjik ve fiziksel özelliklere sahip nikel titanyum (NiTi) alaşımlardan oluşan döner alet sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, beş farklı döner alet sisteminin çalışması sırasında ortaya çıkan kuvvetlerin ve bu kuvvetlere bağlı olarak meydana gelen streslerin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada Reciproc (VDW, Münih Almanya), Reciproc Blue (VDW, Münih Almanya), WaveOne (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre), WaveOne Gold (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) ve Unicone (Medin, Nove Mesto na Morave, Çek Cumhuriyeti) döner alet sistemlerinin bükülme, burulma ve bükülme+burulma streslerine dayanımları Ansys Workbench 2019 R1 programı kullanılarak sonlu elemanlar analizi ile değerlendirildi. Yapılan testler sonucunda Reciproc Blue döner alet sisteminde en yüksek bükülme direnci bulunurken, onu sırasıyla WaveOne Gold, WaveOne, Reciproc ve Unicone takip etti. En yüksek burulma direnci WaveOne Gold sisteminde, en düşük Reciproc sisteminde saptandı. Bükülme + burulma analizinde ise bükülme direncine benzer olarak Reciproc Blue sistemin en yüksek, Unicone sistemin en düşük direnci gösterdiği bulundu. Sonuç olarak, testlerin tümünde, daha fazla martensitik özellik gösteren aletlerde daha az stres oluştuğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Rotary file systems consisting of nickel titanium (NiTi) alloys with different metallurgical and physical properties are used in root canal shaping which is considered as one of the most important stages of root canal treatment. In this study, it is aimed to evaluate the forces that occur during the treatment of five different rotary file systems and the stresses due to these forces. In the study, Reciproc (VDW, Munich Germany), Reciproc Blue (VDW, Munich, Germany), WaveOne (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland), WaveOne Gold (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) and Unicone (Medin, Nove Mesto na Morave, Czech Republic) were used; bending, torsional and bending + torsional stress resistance of rotating file systems were evaluated with finite element analysis using Ansys Workbench 2019 R1 program. As a result of the bending tests, the lowest stress value was observed in the Reciproc Blue root canal instrument, followed by WaveOne Gold, WaveOne, Reciproc and Unicone root canal instruments respectively. As a result of the torsion tests, the lowest stress value was found in the WaveOne Gold root canal instrument, whereas the highest stress value was found in the Reciproc root canal instrument. In bending + torsion analysis, the lowest stress value was found in Reciproc Blue root canal instrument and the highest stress value was found in Unicone root canal instrument. As a result, all of the tests showed less stress on instruments with more martensitic properties.