Sınıf öğretmenlerinin profili (Batman ili örneği)
Profile of primary school teachers (Sample of Batman province)
- Tez No: 568565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDARHAN MUSA TAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, sınıf öğretmeni, profil, Education, primary school teacher, profile
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Eğitim, insanoğlunun varoluşundan bugüne kadar en önemli ihtiyaçlarından biri olmuştur. Bireyler eğitim sayesinde nitelik kazanmış, toplumlar dolayısıyla ülkeler eğitim sayesinde ilerlemiştir. Bu bağlamda eğitime verilen değer insana verilen değerdir ve eğitim dünyanın en önemli sermayesidir. Nitelikli insan gücünün yetişmesi, iyi bir eğitim sistemiyle ve dolayısıyla bu sistemin en önemli parçası olan öğretmenlerle mümkündür. Temel dil becerilerinin kazandırıldığı ilköğretimde sınıf öğretmenlerinin ise ayrı bir önemi vardır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin sosyokültürel, demografik, ekonomik yapıları ve eğitim durumları tanımlanarak mevcut profillerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma tarama modelinde, nicel bir araştırma olarak modellenmiştir. Araştırma evrenini, Batman İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarında görev yapan 1736 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Batman il merkezi, ilçe merkezleri ve ilçe köylerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen 64 devlet okulunda görev yapan 436 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek, yapılan araştırmalar taranarak uzman görüşleri ve Dursun'un (2008) çalışmasındaki anket temel alınarak hazırlanan“Öğretmen Profili Anketi”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anket soruları, Batman merkezde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî kurumlarda görev yapan 436 sınıf öğretmenine, 2017-2018 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulanmıştır. Uygulama tamamlandıktan sonra verilerin analizinde SPSS 20 paket programı kullanılarak bulgular elde edilmiştir. Mevcut durumu istatiksel olarak profilleyen etkili analizlerden olan frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Batman'da görev yapan sınıf öğretmenlerinin çoğunluğunun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ve genelde eğitim düzeyi düşük ailelere mensup, erkek bireyler olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin ekonomik olarak iyi seviyede olmadıkları ve büyük bir kısmının diksiyon dersi almadıkları saptanmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğu çocukları sevdiğinden ve çalışma zamanlarının uygun olmasından dolayı sınıf öğretmeni olmaktan memnun olduklarını; yarısından fazlası başka branşa geçiş hakkı verilse geçmeyeceklerini ifade etmişlerdir. Sınıf öğretmenlerinin yarısına yakını öğretmenliği ideali olduğu için seçtiği, büyük çoğunluğunun Batman'da görev yapmaktan ve görev yaptıkları okullardan memnun olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenleri mesleki gelişimlerinin önündeki engelin en fazla okul-aile iş birliğinin zayıflığı, okulun fiziki koşulları ve ders materyallerinin eksikliği olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yarısından fazlası öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimi konusunda hizmet içi eğitim almak istediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların önemli bir kısmının sene başı ve sonunda yapılan seminerleri yeterince faydalı olmadığı ve Batman'da eğitim niteliğini arttırmak için veli eğitimi ve bilinçlendirilmesi yapılması gerektiğini söylemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Education has always been one of the important needs of humanbeing. People have acquired qualification and societies have progressed thanks to education. In this sense education means appreciating human it is the most important capital of the world. Raising a qualified person is only possible with a good education system and good teachers who are the most fundamental part of this system. Primary school teachers are specifically important as the main language skills are acquired at this level. The main purpose of this study primary school teachers' sociocultural, demographical, economic and educational conditions are described in this quantitative study. The study is carried out with 1736 primary school teachers working in state schools of Batman provincial directorate of national education. The sample of the study is made up of 436 primary school teachers that selected randomly among 64 state schools in the city center, county seat and villages of Batman. A questionnaire of teacher's profile which was grounded on a study of Dursun (2008) and some experts' opinions is used as the data collection tool. The questionnaire is conducted to those 436 primary school teachersin the spring term of 2017-2018. SPSS-20 packaged software is used to analyze the collected data. Frequency and percentage analysis that aim to indicate present situation is used. The results of the study are stated in the following. The teachers working in Batman are mostly male, coming from southeastern Anatolia and families with low educational attainment. These teachers' economic conditions are not fine and they haven't taken a course of diction. Most of the participants are pleased with their jobs as they love children and they have favorable working hours. More than half of the teachers state that they will not change their jobs even if they have another chance. Almost half of the teachers claim that they decided to be a teacher as it is their ideal and they are pleased with the school and the city they work in. They state that the main obstacle for their professional development is poor parent-teacher cooperation, the schools' physical environments and poor course materials. More than half of the teachers state that they want to take in-service training to help the students having difficulties of learning. They also add that the seminars given in the beginning and end of the year is not that helpful and it is necessary to raise awareness of parents and train them to enhance the quality of education in Batman.