Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi acil servisine başvuran adli nitelikli kadın olguların değerlendirilmesi
Evaluation of forensic women cases applied to Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital emergency department
  1. Tez No: 568715
  2. Yazar: ÖMER FARUK AYKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KARABAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Olgu, Kadın, Adli Tıp, Forensic Case, Female, Forensic Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kişinin dikkatsiz, tedbirsiz, ihmalkar veya kasti hareketleri neticesinde bedensel ve ruhsal sağlığının bozulmasına hatta ölümlere neden olan her türlü olay adli makamlarca anlamlı olup adli olgu olarak değerlendirilirler. Kadın olguların sosyal hayattaki rollerinde meydana gelen değişimler ile birlikte adli nitelikli kadın olgular da kaçınılmaz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda, yaşamın her alanında önemli bir yeri olan kadın olguların adli olgu niteliğinde acil servise başvuruları incelenerek, adli nitelikli kadın olguların özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2013-31.12.2017 tarihleri arasındaki beş yıllık dönemde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran 18 yaş ve üstü 2546 kadın olguya ait tıbbi belgeler geriye dönük olarak incelenerek sosyodemografik özellikleri, yaralanma özellikleri, adli rapor sonuçları gibi faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 18 yaş ve üstü kadın adli olgular tüm kadın adli olguların %74,1'ini (n=2546) oluşturmaktadır. Olguların yaşları 18 ile 89 arasında değişmekte olup, olguların yaş ortalamasının 34,82±13,83 olduğu, yaş gruplarına göre sınıflandırıldığında %36,1 (n=919) ile en sık 20-29 yaş grubundan başvuru olduğu bulunmuştur. Olguların acil servise başvurduğu aylar incelendiğinde; en sık başvurunun %12,6 (n=321) ile Ağustos ayında olduğu, olguların geliş nedenlerine bakıldığında; %36,5 (n=930) ile en sık trafik kazası nedeniyle, %33,4 (n=850) ile ikinci en sık geliş nedeni iş kazası nedeni ile geldiği belirlenmiştir. Adli rapor sonuçlarına bakıldığında; olguların %45,5'inin (n=1159) basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu, %62,4'ünün (n=1589) yaralanmasının yaşamını tehlikeye sokan bir duruma neden olmadığının belirtildiği görülmüştür. Sonuç: Acil servise başvuranların azımsanmayacak bir bölümünü adli olgular oluşturmaktadır. Çalışmamızda adli olguların yaklaşık dörtte birini kadın adli olgular oluşturmaktadır. Toplumuzdaki kadınların da büyük ölçüde adli olaylar sonucu acil servislere geldiği görülmüş olup kadınlarımızın sosyal ve iş hayatındaki zarar gördüğü etkenlerden korunmaları ve mağdur olmamaları için kadın adli olguların doğru değerlendirilmeleri daha fazla önemlidir. Düzenlenecek adli raporda mevcut olan travmatik lezyonların anatomik lokalizasyonlarına ve özelliklerine göre çok dikkatli edilerek kayda alınması, sonrasında oluşabilecek hukuksal süreçte hekim güvenliği ve hasta mağduriyetinin önlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Any event that is caused by external factors and causes deterioration of the physical and mental health of the person as a result of careless, imprudent, negligent or deliberate movements is meaningful by the judicial authorities and considered as a forensic case. Along with the changes in the role of women in social life, it is inevitable to find some forensic cases that women are included. In this study, it was aimed to examine the characteristics of forensic women cases that are taken from emergency service since women has an important impact on every part of the life. Materials and Methods: Medical records of 2546 women aged 18 years and over who applied to the Emergency Department of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between 01.01.2013 and 31.12.2017 were analyzed and evaluate these cases retrospectively for sociodemographic characteristics, injury characteristics and forensic report results. Results: Women forensic cases aged 18 years and over are 74.1% of all female forensic cases (n = 2546).The ages of the cases ranged between 18 and 89 years. The mean age of the cases was 34.82 ± 13.83 years.Up to the classification that is done according to the age groups of women, it is seen that most of the applications are done in the 20-29 age groups.If the months when the patients applied to the emergency department were examined, the most common application was done in August with 12.6% (n = 321). The most common case is traffic accident with 36.5% (n = 930), the second most common cause of work accident with 33.4% (n = 850). By looking at the results of the forensic report, it was determined that; 45.5% (n = 1159) of the cases were mild enough to be removed by the recruit with simple medical interference, 62.4% (n = 1589) stated that the injury did not cause to the exposed to vital hazard. Conclusion: Forensic cases constitute an important part of the emergency department. In our study, approximately one quarter of these forensic cases were female forensic cases, and it was found that women in our society also came to emergency services to a large extent as a result of forensic events. This is significant to prevent the victimization in these cases. It is important to note the traumatic lesions present in the forensic report according to the anatomic location and characteristics of the forensic patients to prevent physician safety and patient victimization in the legal process that may occur afterwards.