Yâsîn sûresindeki gösterici unsurlar (Edimbilimsel inceleme)
Indexicals in Yasin sura a pragmatic study
- Tez No: 569179
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IHAB SAİD İBRAHİM İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yâsîn Sûres, Gösterici Unsurlar, Edimbilimsel. 2019, 96 Sayfa, Key words, key words, key words 2019, 96 Pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez Kur'an metnindeki gösterici unsurları akademik bir yöntemle ele almaktadır. Bunu gösterici unsurların formları, çeşitleri ve bu dilsel göstericilerin râcî olduğu kaynakların bilgisine istinaden yapmaktadır. Ayrıca bu göstericilerin metindeki parçalar arası uyum ve bağlantılara katkısını da ortaya koymaya çalışmaktadır. Anlamlarının belirlenmesinde esas alınan bağlamlarından hareketle anlamlarını açığa kavuşturmayı da hedeflemektedir. Bu göstericiler herhangi bir metinde geçmediğinde anlamları olmayan ancak bir bağlam içerisine yerleştirildiğinde anlam kazanan lafızlardır. Bu bağlamda Yâsîn sûresi uygulama sahası olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Edimbilim kavramı ele alınmış ve Arap belâgatı ile arasındaki ilişkiye kısa olarak değinilmiştir. Yine bu minvalde göstericiler(deictique), önceki dil bilginleri tarafından kullanım keyfiyeti ele alınmış ve göstericilerin çeşitleri noktasında ayrıntılı bilgiler zikredilmiştir. Ayrıca Yâsîn sûresinde geçen bu göstericilerin tahlîline de yer verilmiştir. Son olarak yeni bir bilim sahası olmasına rağmen Edimbilim, araştırmacı ve ilgililer tarafından kabul görmüş, dil araştırmalarındaki önemi ve farklı çeşitleri detaylıca ele alınmıştır. Bu yönüyle Mesud Sahrâvî'nin ifadesiyle şu şekilde tanımlanabilir: Dili kullanımı esnasındaki formuyla açıklamaya çalışan yeni bir iletişim bilimidir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the elements of the Qur'an in an academic way. This is based on the knowledge of the forms, types and the sources of these demonstrators. It also seeks to demonstrate the role of these demonstrators in the text-to-piece harmony and connections. It also aims to clarify the meaning of the meaning based on the context in which it is determined. These demonstrators are meaningless when they do not have any meaning in any text but are meaningful when placed in a context. In this context, Yâsîn surah was determined as the application area. In this study, the concept of pragmatics is discussed and the relationship between the Arab trouble is mentioned briefly. Again, in this way, the deictique, the use of the language of the previous language has been handled and detailed information about the point of the demonstrators are mentioned. In addition, the analysis of these demonstrators in the Yâsîn surah was also included. Finally, although it is a new science field, pragmatics is accepted by the researcher and the interested ones. In this respect, Mesud Sahravisi can be defined as the following: A new communication science trying to explain the language in its use form