Formal and associational variety in urban spkee: An approach to understand man-environment relations
İnsan-çevre ilişkilerinin değerlendirilmesinde bir yaklaşım: Kentsel mekanlarda biçimsel ve anlamsal çeşitlilik
  1. Tez No: 56921
  2. Yazar: EDA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: variety, user satisfaction, spatial behavior, hierarchy of spaces, components of visual quality related with variety
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Kentsel çevrenin kalitesi, bu çevrenin insan gereksinimlerini hangi ölçüde karşıladığı ile doğrudan bağlantılıdır. Çevrenin fiziksel/mekansal ve anlamsal özellikleri kentsel mekanın kalitesini belirler. Kentsel çevrenin kalitesini belirleyen etmenleri anlayabilmek için kentsel mekanlardaki çeşitliliği incelemek gerekmektedir. 'Çeşitlilik', kentsel mekanın kalitesininbelirlenmesinde ve kullanıcı gereksinimlerinin karşılanmasında kentsel dokudaki en önemli elemanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kent mekanındaki anlamsal ve biçimsel çeşitlilik, insan gereksinimlerinin tatmini ve karşılanması anlamında, kentsel mekanın kalitesinin belirlenmesine karşılık gelmektedir. Kentsel mekandaki çeşitlilik kavramı sadece mekanın görsel özellikleri yani kentsel ikilikler, karmaşıklık ve farklılık olarak ele alınmamalı, aynı zamanda mekanların kademelenmesi ve birbirleri arasındaki ilintiler ile ortaya çıkan anlamsal çeşitlilik de göz önünde bulundurulmalıdır. Anahtar Kelimeler. Çeşitlilik, kullanıcı tatmini, mekansal davranış, kullanıcı davranışı, mekanların kademelenmesi, çeşitliliğe bağlı olarak görsel çevre kalitesinin özellikleri. vi
Özet (Çeviri)
The quality of urban environment is directiy related to how that environment meets the needs of man. The physical/spatial and psychological/associational characteristics of the environment determine the quality of urban space. in order to evaluate the quality of urban environment, it is necessary to analyze the variety in urban space. 'Variety' emerges as öne of the most important properties of the urban fabric which helps us to iiiunderstand the guality of urban space and user satisfaction. The two components of variety, that are formal and associational characteristics, renders possible the evaluation of the quality of urban space as regards human needs. Variety in urban space is taken as not only the visual characteristics of the environment such as urban dualities, complexity, and diversity, but also as the symbolic characteristics such as the hierarchical formation of the urban space.