An Interactive software for the preliminary design of ase banded soli rocket motors
Katı yakıtlı roket motorlarının ön tasarımı için etkileşimli yazılım
- Tez No: 56922
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Bütünlük, Ön Tasarım, Katı Yakıtlı Roket Motoru VI, Structural Integrity, Preliminary Design, Solid Propellant Rocket Motor
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET KATI YAKITLI ROKET MOTORLARININ ÖN TASARIMI İÇİN ETKİLEŞİMLİ YAZILIM Şirin, Edip Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Haziran 1996, 194 sayfa Bu çalışmanın amacı, tasarım aşamasında katı roket motorlarının yapısal bütünlüğünü kontrol etmek amacıyla bir ön yapısal analiz programı geliştirmektir. Ön yapısal analize olan ihtiyaç, yakıt çekirdek geometrisinin ana noktalarının balistik açıdan belirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Balistik ihtiyacı karşılayan geometri, genellikle roket motorunun yapısal bütünlüğünü sağlamayabilir. Bu bakış açısından, balistik ve yapısal tasarım kriterleri arasında bir uyuşma olmalıdır. Bu yüzden, balistik ve yapısal tasarım arasında yapılacak olan tekrarlamalı bir çalışma, hızlı ve kolay kullanılabilen etkileşimli bir yazılım gerektirir. Geliştirilen program, geometri, malzeme ve yükleme girdileri içermektedir. Programda, yıldız şekilli ve sonlu uzunluktaki çekirdek geometrileri hesaba katılabilir. Bu tip karmaşık çekirdek geometrilerinin gerilme vegerinim hesaplamaları, deneysel ve sayısal olarak elde edilmiş geliştirme faktörlerinin kullanımını içerir. Programın malzeme tanımlaması bölümünde, malzeme karakterizasyonu deneylerinden elde edilmiş bilgiler içerilmektedir. Bu deneyler, geleneksel gevşeme eğrisi ve yetmezlik sınır eğrileridir. Programda sıcaklık, basınç, eksenel akselerasyon ve yanal akselerasyon yükleri için çözüm yöntemleri bulunmaktadır. Titreşim ve yaşlanma gibi diğer karmaşık yükler, ön tasarım çalışmasının dışında oldukları için programda içerilmemektedir. Yetmezlik analizi bölümünde, knockdown ve tasarım faktörleri kullanılarak emniyet payı hesaplanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERACTIVE SOFTWARE FOR THE PRELIMINARY DESIGN OF SOLID ROCKET MOTORS Şirin, Edip M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Junel996,194pages The purpose of this study is to develop a preliminary structural analysis software to check the structural integritiy of solid rocket motors during design stage. The need for the preliminary structural analysis emerges rrom the fact that the majör aspects of the propellant grain geometry is determined by ballistic considerations. The geometry satisfying the ballistic needs may not usually satisfy the structural integrity of the solid rocket motor. From this point of view, there should be an agreement between the ballistic and structural design criteria. Therefore, an iterative method between the structural and ballistic design requires a quick~look, easy to use interactive sofhvare for the design of solid rocket rnotors. The developed program includes geometry, material and the loading inputs. The star perforated shapes and finite length grain iiigeometries can be considered in the program. The stress and strain calculations for this type of complicated geometries include the utilization of empirically and numerically obtained modifîcation factors. Material definition part of the program includes material data obtained from material characterization tests. These tests are the conventional master relaxation curve and the necessary failure boundary curves. The program includes the solution methods for different types of loadings as thermal, pressure, axial and lateral acceleration. Other types of complicated loadings such as vibration and aging type are out of the scope of the preliminary design stage so that these types of loading conditions are not included in the program, in the failure analysis part, margin of safety is calculated using knockdown and design factors.