TÜBİTAK tarafından çocuklara yönelik yayımlanan popüler bilim dergilerinin çocuk hakları açısından incelenmesi
Examination of popular science magazines published by TÜBİTAK for children in terms of children's rights
  1. Tez No: 569278
  2. Yazar: BİLGE NUR PEMBEGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE FİGEN TURAN, PROF. DR. ARZU YÜKSELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Popüler Bilim Dergileri, Meraklı Minik, Bilim Çocuk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, TÜBİTAK tarafından aylık olarak yayımlanan Meraklı Minik ve Bilim Çocuk dergilerinin, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'de yer alan maddeler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Her iki derginin farklı mevsimlerinde yayımlanmış toplam on altı sayısı araştırmanın veri kaynağını oluşturmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analiziyle veriler ele alınarak, olumlu ve olumsuz kullanımları açısından değerlendirilmiştir. Hem metinleri hem de görselleri incelenen dergilerde, çocuk haklarının olumsuz kullanımı olarak değerlendirilen çok az örneğe rastlanmıştır. Dergilerde en çoktan en aza sırasıyla katılım hakkı, gelişme hakkı, yaşama hakkı ve korunma hakkına yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the“Meraklı Minik”and“Bilim Çocuk”popular science magazines published monthly by TÜBITAK in terms of the articles in the United Nations Convention on the Rights of the Child. Sixteen issues published in different seasons of both journals constituted the data source of the research in total. Content analysis, which is one of the qualitative research methods was used to analyze the current data and evaluated in terms of positive and negative usage. In the magazines analysed both textually and visually, very few examples were encountered as negative use of children rights. In the magazines respectively from most to the least; right of participation, right of development and right of protection were given place.