Impact of foreign direct investment in the banking sector of Nigeria: A comparative analysis of two banks
Yabancı direkt yatırımın Nijerya'nın bankacılık sektöründe etkisi: İki banka'nın karşılaştırmalı bir analizi
- Tez No: 569358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: doğrudan yabancı yatırım, bankacılık, yabancı bankalarıın karlılık, Nijerya eKonomisi, foreign direct investment, banking industry profitability of foreign banks, Nigeria economy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışma, Nijerya'da iş yapan yabancı bir banka ile yerel bir bankanın yıllık mali raporlarını karşılaştırmalı analiz çevresinde kullanarak Nijerya'daki bankacılık sektöründeki doğrudan yabancı yatırımların etkisine odaklanmaktadır. Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY), bu alanda en büyük hedef olan Çin başta olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinin büyümesinde büyük bir faktör olduğu görülmüştür. Nijerya, insan kaynakları ve doğal kaynakları dolayısıyla Sahra Altı Afrika'daki en büyük Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) hedeflerinden biridir. Nijerya'nın nüfusu, ülkenin bu kadar fazla doğrudan yabancı yatırımcıyı cezbetmesindeki bir diğer etmendir. Nijerya'daki finans sektörü, diğer sektörlerde de olduğu gibi, Nijerya'da yerel bir banka olan First Bank of Nigeria ile karşılaştırıldığında odak noktası olan Standard Chartered Bank da dahil olmak üzere birçok yabancı bankayı barındırıyor. Bu araştırma, yabancı bankanın Nijerya bankasının karlılığı üzerindeki etkisinin kontrol edilmesine odaklanmaktadır. 2005-2016 yılları arasında her iki bankadan da yıllık veriler toplanmıştır. Bu; Brüt kazanç, VG (Varlık Getirisi), ÖG (Özkaynak Getirisi), varlıklar, borçlar ve daha fazlasını içeren bağımsız değişken ile kâr olan bağlı değişkeni karşılaştırmak için Pearson korelasyon analizini ve tanımlayıcı istatistikleri kullanılarak yapılan nitel bir analizdir. Bu sonuç; SCBN'nin, FBN ile karşılaştırıldığında Özkaynak Getirisi oranına (ÖD) bağlı olarak daha yüksek bir kârlılık oranına sahip olduğunu göstermektedir. FBN daha büyük bir banka olmasına rağmen bankanın kârlılığı, dalgalı büyüme ve düşük özkaynak getirisi ile sınırlanmıştır. ÖG (Özkaynak Getirisi) ve VG'ye (Varlık Getirisi) dayanarak Standart yeminli Banka, Ilk Banka of Nijerya ile karşılaştırıldığında daha yüksek bir kârlılık oranı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study focuses on the impact of foreign direct investment in the banking sector of Nigeria, using one foreign bank doing business in Nigeria and one domestic bank in a comparative analysis using their annual financial report. Foreign direct investment has been noticed to be a very important factor in the growth of the world's greatest economies especially China which is the biggest FDI destination in the world. Nigeria is one of the biggest FDI destinations in Sub- Saharan Africa because of her human resources and natural resources. The population in Nigeria is another factor why the country attracts so many foreign direct investors. The financial sector in Nigeria like other sectors has many foreign banks doing business in Nigeria including Standard Chartered Bank which is the focal point in comparison with First Bank of Nigeria which is the domestic bank. This research study focuses on checking the impact of the foreign bank on the profitability of the Nigeria bank. Annual data was collected from both banks from 2005-2016. It was a qualitative analysis using Pearson correlation analysis and descriptive statistics to compare the dependent variable which is profit and other independent variables which include gross earnings, ROA, ROE, assets, liabilities and more. The result shows that SCBN has a higher profitability ratio based on the ratio of return of equity (ROE) compared to FBN. Even though FBN is a bigger bank, the profitability of the bank is limited by fluctuating growth and poor return of equity. Based on ROE and ROA, Standard Chartered Bank showed a higher profitability ratio in comparison with First Bank of Nigeria