Corporate social responsibility for gender equality in Turkey
Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği için kurumsal sosyal sorumluluk
- Tez No: 569359
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi, Corporate Social Responsibility, Gender Equality, Sustainability, Sustainable Development, Gender Equality Training
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Projeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez Türkiye'de şirketler tarafından iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yürütülen kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini ele almaktadır. Özellikle şirketlerin sivil toplum kuruluşları ve bağımsız olarak çalışan uzmanlar ile toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri yürütmek için kurdukları iş birliğine odaklanmaktadır. Çalışma kapsamında Koç Holding ve Borusan Holding tarafından yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri incelenmiştir. Özellikle sivil toplum kuruluşları ya da bağımsız olarak çalışan uzmanlar ile iş birliği kurarak şirket çalışanlarına yönelik sağlanan toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ele alınmıştır. Bu kapsamda iki farklı grupla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşme yapılan bir grup şirket temsilcilerinden oluşmaktadır. Diğer grup ise şirketler ile toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri kapsamında iş birliği içerisinde olan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve eğitmenlerden oluşmaktadır. Türkiye'de 1960'lardan sonra aile şirketleri vakıf kültürünü yeniden canlandırarak hayırseverlik faaliyetleri yürütmeye başlamışlardır. Bu faaliyetlerin yanı sıra küresel piyasaya dâhil olmak amacıyla sosyal sorumluluk aktiviteleri kurumsallaştırılmıştır. Şirketler kurucularının sosyal sorumluluk hakkındaki fikirlerini referans alarak bu alandaki küresel gelişmelere uyum sağlamaktadırlar. KSS çalışmaları yürütmenin sürdürülebilir ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınma için gerekli olduğu düşünülmektedir. Şirketlerin kurum kültürünü dönüştürmeyi amaçlayan, çalışan odaklı sosyal sorumluluk faaliyetleri yürütmeye önem verdikleri görülmektedir. Küresel gündemin etkisi, ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanması, çeşitli ve kapsayıcı bir şirket kültürünün oluşturulması gibi nedenlerden dolayı şirketler toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili KSS faaliyetleri yürütmeye odaklanmaktadırlar. Bu aktivitelerden biri olan şirket çalışanlarına yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında karşılıklı iş birliğine ve ortak karar süreçlerine dayanan yeni bir stratejik ittifak biçimi olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores gender equality-related corporate social responsibility activities carried out by holding companies in Turkey. It specifically focuses on the collaboration between business organizations, NGOs and experts in carrying out gender equality training programs. In this study, gender-equality oriented corporate social responsibility activities of Koç Group and Borusan Group were analyzed. This work specifically analyzes how these two Groups organize in collaboration with NGOs or free-lance trainers to provide gender equality training for employees. In accordance with this purpose, in-depth interviews were held with two different groups of respondents. One group consists of the representatives of business organizations that carry out social responsibility activities on gender equality. The other group includes the NGOs and freelance trainers working on gender equality collaborating with business organizations in gender equality training programs. Family owned conglomerates in Turkey have started to carry out philanthropic activities through revitalizing the waqf culture after the 1960s. Besides these activities, social responsibility has been institutionalized for the purpose of integrating into the global market economy. Companies take the ideas of the founders on social responsibility as a reference while adapting themselves with global developments in the field of CSR. Business organizations consider carrying out CSR activities essential to achieve sustainable economic, social and environmental development. Companies give importance to perform employee-oriented CSR activities that aim to transform the corporate culture. They focus on performing gender equality-related CSR activities with the motivation of keeping up with the global agenda, with the aim of promoting economic growth and development, and with the intention of creating a corporate culture based on diversity and inclusion. Gender equality training for employees is a new form of a strategic alliance between the private sector and non-governmental organizations based on cooperation, joint thinking and, mutual decision-making process.