The impact of group counseling program for secondary school students academically at risk on their academic motivation levels
Risk taşıyan ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyonu üzerinde çözüm odaklı grupla danışma programının etkisi
- Tez No: 569387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, Akademik Başarı, Ergenlik, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma, Akademik Risk, Academic Motivation, Academic Achievement, Adolescence, Solution Focused Brief Therapy, Academically at-risk
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma Programının akademik risk taşıyan ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim yılı 2nci döneminde özel bir yatılı ortaokulda yürütülmüştür. Araştırma dördü kız , beşi erkek olmak üzere deney grubunda dokuz, kontrol grubunda dokuz, toplam 18 altıncı sınıf öğrencisinin katılımıyla yürütülmüştür. Akademik risk taşıyan öğrencilerin akademik motivasyon düzeylerini belirlemek için Vallerand ve arkadaşları (1989) tarafından geliştirilen Yurt ve Bozer (2015) tarafından ortaokul öğrencilerine uygulanmak üzere uyarlanan Akademik Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Akademik risk tasıyan öğrenciler ilgili okulun sınıf geçme yönetmeliğine göre belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından tasarlanan Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma Programı deney grubuna altı hafta süreyle, haftada bir kez 55 dakikalık oturumlarda uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Öntest, sontest ve kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseni uygulanmış, deney öncesi ve deney sonrası deney ve kontrol grubu öğrencilerinden toplanan veriler Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon Sıralı Testleri ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonrasında Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi Temelli Grupla Psikolojik Danışma Programının öğrencilerin akademik motivasyon düzeylerinde anlamlı bir değişiklik yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin akademik başarısında artış kaydedilmiştir. Elde edilen bulgular mevcut çalışmalarla ve güncel literatürle yorumlanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried to investigate the impact of Solution Focused Brief Therapy Based Group Counseling Program on academic motivation levels of secondary school students who were academically at-risk. The research was conducted in a private boarding middle school in the 2nd-semester of 2018 -2019 educational year. Eigtheen sixth gade students, nine in the experimental group with five boys and four girls and nine in the control group with the same gender distribution participated in the study. Academic Motivation Scale developed by Vallerand and colleques (1989) and adapted by Yurt and Bozer (2015) was used to measure the motivation levels of the students academically at-risk. Academically at-risk students were nominated according to the grade passing regulations of the school. Solution Focused Brief Therapy Based Group Counseling Program designed by the researcher was conducted in six weekly sessions which were lasting for 55 minutes to the experimental group. No program was conducted for the control groups. The research design was quasi-experimental with pretest and posttest and control group. Mann-Whitney U tests and Wilcoxon Signed Rank tests were utilized for analysis of the data. According to the findings of the data analyzed, no significant change was recorded after execution of the Solution Focused Brief Therapy Based Group Counseling Program on academic motivation levels of the students academically at-risk. Increase in academic achievement of the students was recorded. The findings were evaluated according to the current studies and existing literature.