Eğitsel robotik uygulamalarıyla 7. sınıf öğrencilerinin doğrusal denklemlerde cebirsel akıl yürütmenin gelişimi: Bir öğretim deneyi
Development of algebraic reasoning in linear equations of 7th grade students with their educational robotic implementations: A teaching experiment
  1. Tez No: 569512
  2. Yazar: BEHİYE DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: robotik, cebirsel akıl yürütme, doğrusal denklemler, robotic, algecraic reasoning, linear equations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüz koşullarına bakıldığında 21.yy ihtiyaçlarına cevap veren bireyler yetiştirirken teknolojinin gelişimine ayak uydurabilen, araştıran, üreten, yenilikçi, ekip çalışmasına açık, üst düzey düşünme becerilerine sahip bireyler yetiştirmeyi gerektirmektedir. Eğitimde robotiğe karşı olan ilgi son beş yılda oldukça hızlı bir şekilde artmıştır çünkü yüksek teknolojili ürünler üretmek isteyen toplumlar robotik alanına yönelik yatırımlar planlamaktadırlar. Bu çalışmada altı ortaokul öğrencisine idea robotik yazılımı öğretilmiştir. Ardından altı katılımcı ile matematiksel öğrenme ortamı oluşturmak ve cebir alt öğrenme alanında yer alan doğrusal denklemlerde cebirsel akıl yürütmenin gelişim sürecinin incelenmesi amaçlandığından en uygun yaklaşımın nitel araştırma yaklaşımlarından öğretim deneyi seçilmiştir. Araştırma sürecinde ön test uygulamasının ardından tasarlanan üç öğretim deneyi oturumu uygulanmış, ardından son test uygulaması yapılmıştır. Her uygulama ardından da klinik mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Süreçte problem durumları karşısında kod yazma, yazılan koddan bir algoritma oluşturma, algoritmaları simülasyonda izleme, istenilen sonuca ulaşılamadığında yeniden algoritmasını geliştirme gibi aktiviteleri yer almıştır. Geliştirilen algoritmaların içerisinde belirli örüntü ve genelleme süreçleri bulundurması nedeniyle yapılan analizler sonucunda cebirsel akıl yürütme becerilerinde ön test ile son test karşılaştırıldığında gözlenebilir bir gelişim kaydedilmiştir. Bunun yanı sıra katılımcıların çoklu temsil biçimlerini kullanma, be temsilleri anlama ve birbirine dönüştürme becerilerinde, bilimsel süreç becerilerinde ve problem çözme becerilerinde gelişim görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Looking at today's conditions, individuals who respond to 21st century needs to educate individuals who can keep up with the development of technology, research, produce, innovate, open to teamwork and have high-level thinking skills. The interest in robotics in education has increased rapidly in the last five years because societies that want to produce high-tech products are planning investments in the robotic field. In this study, it was aimed to create a mathematical learning environment with six participants who know the idea robotics software of secondary school students and to examine the development process of algebraic reasoning in the linear equations in the field of algebra. This study was selected from the qualitative research approaches of the most appropriate approach. In the research process, three instructional experiment sessions were conducted after the pretest and then the last test and clinical interviews were carried out. In the process, the algorithms developed in response to the problems in the process, as a result of the analyzes made due to the specific pattern and generalization processes, were compared with the pre-test in the algebraic reasoning skills. development was observed. In addition, participants discussed the use of multiple forms of representation, understanding and interpersonal skills, scientific process skills, and problem-solving skills.