Fatih Sultan Mehmet devri şairlerinin gözünde fatih
Fatih for poets of the reign of Fatih Sultan Mehmet
  1. Tez No: 569548
  2. Yazar: SULTAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÖZTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fatih Sultan Mehmet, XV. Yüzyıl, Klasik Türk Edebiyatı, Osmanlı Devleti, Fatih Sultan Mehmet, 15th century, Classical Turkish Literature, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Osmanlı'nın cihan devleti olma yolunda en büyük adımları Fatih Sultan Mehmet devrinde atılmıştır. Devletlerin hayallerini süsleyen şehir İstanbul'un Fatih tarafından fethedilmesiyle yeni bir çağ başlamış; Osmanlı Devleti'nin askerî ve siyasi gelişim gösterdiği bu dönem ilim, kültür ve edebiyat açısından da önemli bir dönüm noktası olmuştur. Başarılı bir devlet adamı olan Fatih Sultan Mehmet'in bu husustaki çabası ve hassasiyeti dikkate değerdir. Kendisi de divan sahibi bir şair olan Fatih, bilhassa şairleri ve sanatkârları desteklemiş ve sık sık düzenlediği ilim toplantılarıyla bir çevre oluşturmuştur. Bu devri hakkıyla anlamak Fatih'i hükümdarlığının yanı sıra şahsiyet yönünden de tanımakla mümkün olacaktır. Fatih dönemindeki şairlerin onun hakkındaki görüşlerini yansıttıkları şiirlerini incelemek ise bu yolda önemli bir adım niteliğindedir. XV. yüzyılın ikinci yarısında Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış ve onunla münasebeti olmuş şairlerin manzum eserlerinin incelemeye alındığı bu çalışma, devrindeki şairlerin Fatih'e bakışını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, alan tarama tekniği kullanılarak Fatih'ten bahseden şiirlerin tespiti ve başlıklar halinde yorumlanmasından meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The greatest steps of the Ottoman Empire on the way to the empire were taken during the reign of Fatih Sultan Mehmet. A new era has begun with the conquest of Istanbul, the city that adorns the dreams of the states. This reign, during which the Ottoman Empire developed militarily and politically, was an important turning point in terms of science, culture and literature. The efforts and sensitivity of Fatih Sultan Mehmet, a successful statesman, is very considerable. Fatih, a poet who owns a divan himself, Fatih supported poets and artists in particular, frequently held scientific meetings and thus created an environment. Understanding this era will be possible by recognizing Fatih in terms of personality as well as his reign. Examining the poems of the poets of the Fatih reign, which reflect their views about him, is an important step in this way. This study examines the poetry of the poets who lived and associated with him during the reign of Sultan Mehmet the Conqueror in the second half of 15th century. The study consists of identification of poems mentioning Fatih by using field scanning technique and interpretation into titles.