Örgütsel bağlılık ve iş başarısının iş doyumu ile ilişkili ve Azerbaycan Sosyal Sigortalar Kurumu (DSMF) örneği
The relationship between organizational commitment and business success and the Social Insurance Institution of Azerbaijan (DSMF) example
- Tez No: 569584
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Başarısı, İş Doyumu, Azerbaycan Sosyal Sığortalar Kurumu, Organizational Commitment, Business Success, Job Satisfaction, Azerbaijan Social Social Institution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma örgütsel bağlılığa ve başarıya etkisi boyutuyla iş doyumu uzerinde odaklanılmaktadır. Bu noktada birincil adımda örgütsel bağlılığa, ikincil adımda iş başarımına etkisi boyutuyla işdoyumunun örgüt çalışanları üzerine etkileri incelenecektir. Burada iş doyumu bir yanda örgüt çalışanlarının başarımını etkilemesi boyutuyla, onlarin gelişimini desteklediği çerçevede öneme sahipken, diğer yanda örgütsel bağlılığa ve dolayısıyla örgütün piyasalardaki varlığına ve rekabet gücüne katkı yapması boyutuyla öneme sahiptir. Bu araştırmanın en önemli amacı, örgütsel bağlılık kavramının iş doyumu üzerinde gösterdiği etkileri incelemektir. Bu araştırmada kurum çalışanlarının iş doyumuna etkisini ortaya çıkarmak, bireysel ve örgütsel kavramların örgütsel bağlılığa etkilerini araştırmak, iş doyumu ve örgütsel bağlılık faktörlerinin kurum çalışanlarının ilerlemesine göre farklılık gösterib göstermediğini ortaya çıkarmak, farklı bireysel ve örgütsel faktörlerin elemanların iş doyumlarını ve örgütsel bağlılık düzeylerini ne tür etkilediğini ortaya çıkarma ve bu yönde konuya yönelik problemleri ortaya çıkararak çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on job satisfaction with the dimension of impact on organizational commitment and success. At this point, the effect of the effect of organizational commitment on organizational commitment, and the effect of job performance on the employees in the second step will be examined. Here, job satisfaction is important in the context of influencing the performance of organization employees, in the framework of supporting their development, on the other hand it is important to contribute to organizational commitment and thus to the existence of the organization in the markets and competitiveness. The most important aim of this research is to examine the effects of the concept of organizational commitment on job satisfaction. In this research, to reveal the effect of institution employees on job satisfaction, to investigate the effects of individual and organizational concepts on organizational commitment, to show that job satisfaction and organizational commitment factors do not show differences according to the progress of the employees, The aim of this study is to reveal the problems related to the subject and to offer solutions.