Postmodern dönemde 'kamusal alan' ve 'siyasal katılım' tartışmaları: Charles Taylor örneği
Discussion on 'public sphere' and 'political participation' in post modern era: Example of Charles Taylor
  1. Tez No: 569634
  2. Yazar: BÜŞRA TAŞCI GÖKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Kimlik, Siyasal Katılım, Tanınma Politikası, Kamusal Alan, Multiculturalism, Identity, Political Participation, Recognition Policy, Public Sphere
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Farklı kültürlerin ve bireylerin etkileşimi tarihin en kısır döneminde bile söz konusu olmaktaydı ancak küresel dünyanın insanlara sunduğu iletişim ağı sayesinde bu etkileşim hız kazanmış ve artık önüne set çekilemeyecek büyük bir dalga halini almıştır. Bu dalgayla birlikte yaşamın her alanında farklılıklar birbiri ile karşılaşmaya ve eski dönemlere göre daha fazla ilişki kurmaya başlamışlardır. Bu karşılaşmalar kimi zaman kanlı sonuçlara sebebiyet verse de dünyanın şuan üzerinde anlaşabildiği nokta, farklılıklar kabul edilmediği sürece bu olumsuz sonuçların devam edeceği ve bundan kimsenin karlı çıkmayacağıdır. Bu sebeple siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel her alanda farklılıkların varlığının kabul edilmesi tüm öğretilerin, ideolojilerin ve düşünürlerin odak noktası haline gelmiş, hemen herkes oluşabilecek sorunlara alternatif çözümler üretmeye çalışmıştır. Bu çözümler ışığında sosyal bilimlerin en zengin kazanımı“çokkültürlülük”kavramı olmuştur ve tüm söylemler ve tartışmalar, yürütülen politikalar bu kavram etrafında dönmüştür. Bu çalışmada, kavramın zenginliğinden faydalanarak onun toplumsal bütünleşme hareketine katkı sağlayan yönüne vurgu yapılmış, farklılıkların siyasal alandaki konumlarına ve sosyal alandaki taleplerine değinirken de kavrama zemin hazırlayan klasik ve çağdaş düşünürlerin öğretilerinden yaralanılmıştır. Bu düşünürlerin başında gelen John Rawls ve Charles Taylor, kamusal alan ve çokkültürlülük kavramlarının felsefi açıdan tartışmasını yaparken aynı zamanda da kavramların hayata geçirilmesini sağlayıcı politikalara açıklık getirmeyi amaçlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The interaction of different cultures was in question even in the barren period of history, but thanks to the communication network provided by the global world, this interaction accelerated and became a big wave that could not be set. With this wave, different cultures in each area of life have begun to meet each other and establish more relationships than in previous periods. These interactions, sometimes resulted badly. But now, there is a point that the whole world can agree on. If differences are not accepted, these bad results will continue and no one will be able to profit from it. For this reason, the recognition of differences in political, economic, social and cultural spheres has become the focus of all doctrines, ideologies and thinkers and almost everyone tried to find alternative solutions to the problems that may occur. With these solutions, the richest gain of social sciences was multiculturalism and all policies and discussions are shaped around this concept. In this study, it is emphasized that, it contributes to the social integration by making use of the richness of the concept. While addressing the differences in political positions and demands in the social area, the teachings of classical and contemporary thinkers were used. John Rawls and Charles Taylor, one of the these philosophers, aimed at clarifying the philosophical discussion of the concepts of public sphere and multiculturalism, while at the same time clarifying the policies that led to the realization of these concepts.