Bilgi yönetimi konulu yayınların değerlendirilmesine ilişkin betimsel bir araştırma
A descriptive research on the evaluation of knowledge management themed publications
- Tez No: 569906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM MAYATÜRK AKYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri, Enformasyon, Bilgi, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetiminin Sosyal Boyutu, Bilgi Yönetiminin Teknik Boyutu, Data, Information, Knowledge, Knowledge Management, Social Dimension of Knowledge Management, Technical Dimension of Knowledge Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bilgi Yönetimi, teknik ve sosyal boyutları olan; örgütlerin geleceğine yön veren önemli bir iştir. Bununla birlikte bilgi yönetimi çoğunlukla, enformasyon teknolojileri uzmanları ve yöneticilerinin alanı olarak algılanmaktadır. Bunun yanı sıra kavramın benzerlerinden net olarak ayrılamaması, bilgi yönetimi süreçlerine olumsuz etki yapmaktadır. Diğer bir deyişle, her ne kadar enformasyon sistemlerinin yaygın kullanımı ve büyük veri analizleri, karar süreçlerinde aktif rol oynasa da; sosyal boyutu göz ardı edilen bilginin eksik kalacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda söz konusu çalışmada; bilgi yönetimi araştırmalarının odaklandığı noktaların tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Amaç doğrultusunda öncelikle üniversite kütüphanesi üzerinden (lib.ikc.edu.tr)“Bilgi Yönetimi”alanındaki çalışmalar taranmıştır. Bu çalışmaların farklı bilimsel alanlara göre dağılımları belirlenmiş,“Sosyal Bilimler”kapsamında yer alan“İşletme ve Yönetim”alanındaki bilgi yönetimi konulu çalışmaların odaklandıkları hususlar incelenmiştir. Ardından, karşılaştırma yapabilmek amacıyla, işletme ve yönetim alanında etki faktörü en yüksek olan“Academy of Management Journal”dergisinin tüm sayılarında; anahtar kelimeleri arasında“bilgi yönetimi”olan yayınlara ulaşılmış ve söz konusu yayınlarda bilgi yönetimi ile birlikte kullanılan diğer anahtar kelimeler analiz edilmiştir. Son olarak, bahsedildiği üzere konularına ve ayrıca yıllarına göre değerlendirilen yayınların, genel literatürde ve Academy of Management Journal dergisinde beliren farklılıkları açıklanmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle, genel işletme&yönetim yazınında, bilgi yönetiminin teknik boyutunun sosyal boyutundan daha sık çalışıldığını söylemek mümkündür. Bununla birlikte Academy Of Management Journal dergisinde ise, bilgi yönetiminin sosyal boyutuna teknik boyutuna göre daha fazla odaklanıldığı ve derginin genel literatüre yön verdiği görülmektedir. Ayrıca yerli yazın analizi sonucunda, enformasyon ve bilgi kavramlarının ayrımının net olarak yapılmadığı ve ilgili kavramların birbirlerinin yerine kullanıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowledge Management is an important business which has technical and social dimensions, and directs the future of organizations. However, knowledge management is often perceived as the field of information technology experts and managers. The fact that the concept cannot be clearly separated from similar ones has a negative impact on knowledge management processes. In other words, although widespread use of information systems and big data analyzes play an active role in decision-making processes; it is thought that knowledge without social dimension will be insufficient. In this context, a study has been designed to determine the focus of researches on knowledge management. First, publications in the field of“Knowledge Management”were searched through the university online library (lib.ikc.edu.tr). The distribution of these studies according to the different scientific areas was determined and the studies focusing on knowledge management, in the field of Business and Management within the scope of Social Sciences, were examined. Then, to make a comparison, in all issues of the Academy of Management Journal, which have the highest impact factor in the field of business and management, publications with keyword“knowledge management”have been reached and within these publications keywords which are used together with knowledge management have been analyzed. In addition, within the scope of the study, the publications were evaluated according to their subjects and years, and the differences were explained between general literature and Academy of Management Journal. According to the findings, it is possible to say that the technical dimension of knowledge management is studied more frequently than the social dimension in general business&management literature. In the Academy Of Management Journal, it is seen that the social dimension of knowledge management is studied more frequently than the technical dimension. In addition, it was determined that the distinction between the concepts of information and knowledge was not made clearly and that the related concepts were used interchangeably in the domestic literature.