Şifre sorgulamada yapay sinirsel ağların kullanımı
Using neural networks for password query
  1. Tez No: 56994
  2. Yazar: İSMAİL CİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET SERMET ANAGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinirsel ağ, Geriyayılım ağı, Şifre sorgulama, Nöron, Ağ katmanı, Öğrenme katsayısı, Momentum terimi, Bilgi sistemi, Bilgi güvenliği, Artificial neural networks, Backpropagation network, Password query, Neu ron, Network layer, Learning rate, Momentum term, Information system, Information security
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bilgi işlem ve iletişim teknolojisindeki gelişim, bilginin güvenliğinin sağlanması gereksinimini arttırmıştır. Bu çalışmada bilgisayarlarda kayıtlı bilgiye ulaşma sırasında, yetkisiz, kötü niyetli erişim isteklerini engelleme amacıyla kullanılan şifre sorgulama yöntemi incelenerek, geliştirilmesi amaçlanmıştır. Şifre sorgulama sırasında, kullanıcıların klavyeden girdiği şifre metninin doğruluğu yanısıra, kullanıcıya özel bir karakteristik olduğu varsayılan klavye kullanım düzeninin tuşlararası basım süreleri desenleri-şifreyi kullanma yetkisi olan bir kullanıcıya ait olup olmadığı incelenmektedir. Tuşlararası basım süreleri, kullanıcının klavye kullanma deseni olarak kabul edilerek, yapay sinirsel ağlar ile kullanıcılar sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Geriyayılım (Backpropagation) ağı kullanılan çalışmalarda, farklı şifre sorgulama uygulamaları için şifreyi giren kullanıcının ayırtedilmesi amacıyla, yapay sinirsel ağ eğitilerek, test sonuçlan incelenmiştir. Çalışmalar sonucunda, şifre giriş desenleri ile kullanıcıların sınırlandırılabileceği görülmüştür. Şifre sorgulama yönteminin yapay sinirsel ağ ile desteklenerek daha güvenilir hale getirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Computers and computer based information systems have become an important issue in recent years in the world. The improvements in data processing and communica tion technologies is to increased the importance information security. Aims of this study is to prevent unauthorized access for the stored information that uses password query method. Password query methods are improved the use neural networks. During the password entering of computer users, the time between keystrokes are collected and these records are evaluated by using backpropagation network. Backpropagation networks are trained to classify computers' users that use differ ent password query application. Trained backpropagation networks tested with test data and this result reported. Finally, it is depicted neural networks can be used to classify computer users ac cording to password entering patterns. Password query method will increase security, if it is supported with neural networks.