Türkiye ile Peru arasındaki modlararası taşımacılığın beresford maliyet-zaman modeli ile incelenmesi: Demir çelik ticari profil ürünleri üzerine bir vaka çalışması
Beresford cost-time model analysis of intermodal transportation between Turkey and Peru: A Case study on iron steel merchant bars
  1. Tez No: 570018
  2. Yazar: HUGO JUAN GUEVARA VASQUEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL DENKTAŞ ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modlararası Taşımacılık, Taşımacılık Modu Seçimi, Beresford Maliyet-Zaman Modeli, Demir-Çelik Ticari Profil Ürünleri, Türkiye, Peru, Intermodal Transport, Transportation Mode Selection, Beresford Cost-Time Model, Iron Steel Merchant Bars, Turkey, Peru
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ürün maliyetleri temelinde önemli bir bileşen olan ulaştırma maliyetleri, işletmelerin ve bu işletmelerin yeraldıkları ülkelerin rekabetçiliği üzerinde önemli bir role sahiptir. Bu rolün verimli bir hale getirilmesinde, ulaştırma sektörünün, maliyet ve hizmet boyutları açısından belirli standartları oluşturması gerekmektedir. Ülke ekonomisi açısından bakıldığında, uygun liman yatırımları ve modlararası geçişin sağlandığı aktarma noktalarının sayı ve kalitesinin artması durumunda, ülkelerarası ticaretin artması ve lojistik maliyetlerin düşmesi de söz konusu olacaktır. Taşımacılık sistemleri içerisinde modlararası taşımacılık gerek sunduğu maliyet üstünlükleri, çevreye olan olumlu etkisi ve gerekse de taşımacılık modlarının verimli kullanılabilmesi açısından önemli bir röle sahiptir. Bu noktadan hareketle, bu çalışma, modlararası taşımacılık kavramını Türkiye-Peru arasındaki ticaret özelinde incelemeyi hedeflemektedir. Mevcut ve alternatif rota seçeneklerinin geliştirilmesiyle, hem Peru'nun mevcut yük hacmi daha etkin taşınacak, hem de Türkiye üzerinden ihracat edilen yük hacminde artış olacaktır. Dolayısıyla modlararası taşımacılık ağlarında taşıma optimizasyonu üzerine çalışmak özellikle üçüncü taraf lojistik işletmeler (3PL) açısından ve dolaylı olarak ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bunların ışığında, bu çalışma, farklı rota ve ülkeler üzerinde daha önceden uygulaması yapılmış olan“Beresford maliyet-zaman modeli”aracılığıyla Türkiye-Peru arasındaki taşımacılık alternatiflerini zaman, maliyet, mesafe açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Türkiye'den Peru'ya demir-çelik ticari profil ürünleri ihracatı alanında on iki farklı modlararası taşımacılık rotası belirlenerek bu rotalardan optimum olanını seçebilmek için çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Modlararası taşımacılık Beresford maliyet-zaman modeli kullanarak optimum rotanın seçimine yardımcı olmuştur. Ayrıca, Türkiye-Peru arasındaki ticarete yönelik ilgili ana başlıklar, bu alandaki uzmanlar ile gerçekleştirilen mülakatlarla incelenmiştir ve tartışılmıştır. Çalışmada ilk olarak birinci bölümde, ulaştırma ve tedarik zinciri yönetimi kavramlarıyla birlikte, taşımacılık modları ile ilgili genel bir çerçeve çizilmiştir. Ardından, modlararası taşımacılık kavramı ve Türkiye'deki ve dünyadaki uygulamaları ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye ve Peru'nun ticareti, önemli ticaret alanları ve mevcut durum ortaya konmuştur. Bu bölümleri takiben, üçüncü bölümünde çalışmanın metodolojisi, izlenen aşamalar çerçevesinde açıklanmıştır. Ardından, çalışmanın bulguları tartışılmıştır. Son olarak daha sonraki araştırmalar için öneriler ve çalışmanın kısıtları açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The transport costs, which have an important role in terms of product costs, have a great impact on the competitiveness of enterprises and therefore the countries. In order for this effect to be directed to an efficient course, the transport sector must meet certain performance criteria in terms of economic efficiency and service quality. In terms of national economy, the increase in the number and quality of appropriate port investments and the transfer points where intermodal transits are achieved, international trade will increase, and logistics costs will decrease. Amongst the transport systems, intermodal transport plays an important role thanks to its cost advantages, positive impact on environment and efficient use of transport modes. From this viewpoint, this study aims to analyze the concept of intermodal transport, particularly in terms of the trade between Turkey and Peru. With the development of existing and alternative route options, Peru's current cargo volume will be transported more effectively and, there will be an increase in the volume of the cargo exported via Turkey. Thus, working on the transport optimization in intermodal transport networks is particularly important in terms of third-party logistics enterprises (3PL) and indirectly in terms of national economy. In the light of these, this study aims to evaluate the transport alternatives in terms of time, cost and distance by using the“Beresford Cost-Time Model”which was previously practiced on different routes and countries. In the study, twelve different intermodal transport routes in the field of iron steel merchant bars export to Peru from Turkey were determined and various evaluations were made in order to select the most optimum of these routes. The intermodal transport has helped to select the optimum route by using the Beresford Cost-Time Model. Besides, the respective main topics related to the trade between Turkey and Peru were analyzed and discussed through the interviews conducted by experts in this field. In the first part of the study, a general framework related to transport modes is drawn together with the concepts of transport and supply chain management. Then, the evaluation related to intermodal transport and its practices in Turkey and around the world is carried out. In the second part of the study, the trade between Turkey and Peru, important trade areas and current situation is revealed. Following these parts, the methodology of the study and the steps followed are explained in the third part. Then, the findings of the study are discussed. Finally, recommendations for further research and the limitations of the study are given.