TOPSİS yöntemi ile bankaların performans değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of banks with TOPSİS method
- Tez No: 570200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Verimlilik, TOPSIS, Katılım, Bankacılık, Efficiency, TOPSIS, Participation, Banking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Katılım bankaları faaliyetlerine ilk olarak 1983 yılında başlamış ve o tarihten bu yana finans sistemi içerisinde önemli bir yer edinmiştir. Özel finans kuruluşlarının amacı, toplumda faiz hassasiyeti olan kesimlerin tasarruflarının ekonomiye kazandırılması ve benzer nitelik gösteren fonların ülkeye girişini sağlamaktır. 2005 yılında bankalar kanununda yapılan değişiklikle katılım bankası sıfatı kazanan bu kurumlar, günümüz itibari ile beş banka ile Türkiye'de faaliyetlerini devam ettirmektedir. Etkinlik ve verimlilik firmaların önemli performans göstergeleri arasındadır. Etkinlik mevcut hedefe ulaşılma seviyesini gösterirken, verimlilik kaynaklarla elde edilen çıktının girdiye oranını ifade eder. Bu çalışmada Türkiye'de finansal sistem içerisinde yer alan 3 katılım bankasının 2005-2011 yılları arasındaki faaliyetlerinin etkinlik ve verimlilikleri Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden biri olan TOPSIS (İdeal Çözümle Benzerlikten Sipariş Tercihi Tekniği) tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Etkinliği ifade eden altı kriterle birlikte verimliliği ifade eden altı kriter birlikte ele alınarak, bankalar ayrı ayrı analiz edilerek, ilgili dönem için en iyi performans gösterdiği yıldan en kötü performans gösterdiği yıla göre sıralanmıştır. İlgili üç bankanın da en iyi performans gösterdiği yıl birbirinden farklıdır. Bunlara ek olarak, farklı değerlendirme kriterleri ile değerlendirme yapıldığında farklı sonuçlar elde edilebilir. Değerlendirme faktörlerinin önem dereceleri ise literatürde yer alan çalışmalardan baz alınarak gerçekleştirilmiştir, farklı önem dereceleri ile farklı sonuçlar elde edilebileceği ise aşikardır.
Özet (Çeviri)
Participation banks first started their activities in 1983 and since then they have taken an important place in the financial system. The purpose of the private finance institutions is to bring the savings of those who are sensitive to the interest in the economy to the economy and to ensure that the funds that have similar qualifications enter the country. In 2005, banks won the title of participation banks amendment made to the law, these institutions, as of today's Turkey is continuing its activities with 5 banks. Efficiency and efficiency are among the key performance indicators of companies. While the activity shows the level of achieving the current goal, the efficiency refers to the ratio of the output obtained with the resources to the input. In this study, the effectiveness and efficiency of activities between 2005 and 2011 year of participation banks in Turkey, the 3-financial system has been measured using TOPSIS technique. Activity is an expression that expresses the efficiency of six criteria along with the six criteria by considering, banks are analysed separately, showed the best performance for the relevant period from the year's worst performing are listed by year. The three banks are performing the best years are different from each other. In addition, different evaluation criteria evaluation with different results can be obtained. The severity of the evaluation factors are located in the literature work was carried out on the basis of different severity ratings can be detected with different results is obvious.