Kredi taleplerinde istihbarat ve kredi skorlamanın karar verme süreçlerine etkisi
The credit intelligence and the effect of credit scoring on decision-making processes
  1. Tez No: 570554
  2. Yazar: CENGİZ ÖNER CÜCÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi İstihbaratı, Şirket İstihbaratı, Müşteri Kredibilitesi, Kredi Skorlama, Credit Intelligence, Corporate Intelligence, Customer Credibility, Credit Scoring
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türkiye'nin geçmişte yaşadığı banka krizleri sektörün büyük tecrübeler kazanmasını sağlamıştır. Özellikle 2001 Krizi sonrası yapılan reformlar ve regülasyonlar sektörün sağlam temellere oturmasını sağlamıştır. Sektörün sağlıklı çalışmaları tüm reel sektöre olumlu yansımaktadır. Bankaların temel işlevlerinden biri de kaynak ihtiyacı olan bireyler ve ticari işletmelere kaynak sağlamasıdır. Bireysel tasarruf oranlarının düşük olması zaman zaman kredi kanallarında isteksizliğe yol açmakta ve sektör daha seçici davranmaktadır. Bu seçiciliğin esas nedeni ise risklerin minimize edilmesini sağlamaktır. Bankalar gerek bireysel olarak gerekse de ticari işletmeler olarak kredi talebinde bulunan işletmelerin bu kredileri hak edip etmediklerini ve alınan kredilerin geri ödemelerini nasıl yapacakları konusunda neticeye varmak için birçok bilgi toplamaktadırlar. Toplanan bu bilgiler ışığında müşterilerin kredibilitesi ortaya çıkacaktır. Bankalar bunu kendileri (içsel değerlendirme) yapabilecekleri gibi derecelendirme kuruluşlarından da bu değerlendirmeyi satın alabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı kredilendirme sürecinde müşteriler hakkında gerekli bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin kredi kararına yansımasını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish bank system has gained great experience by economic crisis. Particularly, the reforms and regulations made in the after the 2001 Systemic Banking Crisis have ensured that the sector is built on solid basis. The sustainable work of the sector positively affects the real sector. One of the basic functions of banks is to provide resources to individuals and companies who need resources. Occasionally, low levels of individual savings lead to reluctance in credit channels and at times like these the sector is being more selective. The main reason for this selectivity is to minimize the risks. Banks are collecting a lot of data to decide customers deserve these loans and how they will repay the loans which received. The credibility of the customers will emerge in the light of this information. Banks can evaluate this credibility by using their own way (internal evaluation) or buying from rating agencies. The aim of this study is to gather the necessary information, data about the customers during the credit request process and influences of these information's on credit decision.