Ai Weiwei'nin hayatı ve sanatı
Ai Weiwei's life and art
- Tez No: 570862
- Danışmanlar: DOÇ. SEVGİ AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Güzel Sanatlar, Biography, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ai Weiwei, kültür devrimi, Çin kültürü, enstalasyon, seramik, Ai Weiwei, cultural revolution, Chinese culture, installation, ceramic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezde Weiwei'nin sanatçı kimliğinin oluşmasına etki eden faktörleri ve çalışmalarını kapsamlı bir biçimde incelemek amaçlanmıştır. Halen hayatta olan sanatçının, büyüdüğü coğrafya ve siyasi ortam, onun çalışmalarının ve muhalif duruşunun kökenini oluşturmaktadır. Bu nedenle araştırmada, yabancı kaynaklardan referans ile Weiwei'nin ailesi, doğduğu coğrafya ve içinde bulunduğu siyasi ortamın sanatına etkisi ön plana çıkarılmıştır. Çok yönlü bir sanatçı olan Ai Weiwei, özellikle son on yılda yapmış olduğu çalışmalar ile adını dünyaya duyurmuştur. Heykel, enstelayon, fotoğraf, film ve küratörlük gibi alanlarda aktif olmanın yanı sıra sosyal, siyasal ve kültürel bir eleştirmendir. Ai Weiwei, ünlü şair Ai Qing'in oğlu olarak 1957 yılında Pekin'de dünyaya gelmiştir. Babası Ai Qing sağ görüşlü olması sebebiyle Çin'in kuzeyindeki bir işçi kampına ailesi ile birlikte sürgüne gönderilmiştir. Weiwei'nin çocukluğunu işçi kampında geçirmesi onun bugünkü sanat eylemlerinin temelini oluşturmaktadır. Kültür Devrimi'nin sonlanmasıyla Pekin'e geri dönen Weiwei, açılan ilk sanat okuluna kaydolmuş fakat Çin'deki kısıtlı sanat eğitimi dolayısıyla New York'a göç etmiştir. Batı sanatına ilgi duyan Weiwei, New York yıllarında Marcel Duchamp, Joseph Beuys ve Any Warhol'dan etkilenmiştir. Burada 12 yıl kaldıktan sonra 1993'te ülkesine geri döndüğünde, Çin'in kültür tarihine odaklanan, siyasal sistemi eleştiren ve modernitenin çelişkileri üzerinde duran işler üretmiştir. El sanatları geleneğinden referanslar alan eserleri, bugün, yeni değerlerin toplumsal değerlere nasıl eklendiğini muhalif bir dille sorgulamaktadır. Onun sanatçı tutumu günlük hayattaki ve toplumsal krizlerle bağlantılı eylemleri aracılığıyla politika, aktivizm ve çağdaş sanat arasındaki ayrımı belirsizleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the factors and works of Weiwei's creation in a comprehensive way. The geography and political environment in which the artist is still alive is the origin of his work and his opposing stance. For this reason, with reference to foreign sources, Weiwei's family, the geography of birth and the influence of the political environment in the art were emphasized. Ai Weiwei, a versatile artist, has made his name known to the world especially with the works he has done in the last decade. In addition to being active in areas such as installation, photography, film and curating, he is a social, political and cultural critic. Ai Weiwei was born in Beijing in 1957 as the son of the famous poet Ai Qing. His father, Ai Qing, was deported with his family to a labor camp in northern China because he was right-wing. The fact that Weiwei spent his childhood in the labor camp forms the basis of his current art activities. Returning to Beijing after the end of the Cultural Revolution, Weiwei enrolled in the first art school, but emigrated to New York due to limited art education in China. Interested in Western art, Weiwei was influenced by Marcel Duchamp, Joseph Beuys and Any Warhol in New York. When he returned to his home country in 1993 after 12 years, he produced works focusing on China's cultural history, criticizing the political system and emphasizing the contradictions of modernity. His works, which have references from the handicraft tradition, today question how the new values are added to social values in an oppositional language. His artistic attitude blurs the distinction between politics, activism and contemporary art through his actions in daily life and in connection with social crises.