Çocuk programlarının çocukların gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi: Süper Dadı üzerine bir inceleme
The investigation of the effects of children's programs on children's development: An examination on Super Dadı
- Tez No: 570916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk gelişimi, Televizyon, Okul öncesi dönem, Çocuk medyası, Child development, Television, Preschool period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kitle iletişim araçları günümüzde iletişim alanında küçümsenemeyecek bir etkiye sahip olmuştur.Bilginin hızlı ve kolay yayılması açısından insan yaşamlarını pek çok açıdan olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilmektedir.Kitle iletişim araçları içinde en aktif rol alan televizyondur.Yapılan yayınlar aracılığı ile toplum üzerinde,insanların yaşam tarzlarında büyük etkilere sahip olabilmektedir.Televizyon programları farklı yaştan,farklı kesimden pek çok insana hitap edebilmektedir.Bunlar arasında toplumun en savunmasız kesimi çocuklarda bulunmaktadır.Çocuklara yönelik yapılan programlar dışında ayrıca çocuklara yönelik kanallarda bulunmaktadır.Bu kanalların ve yayınların içerik kalitesi günümüzde tartışılmakta olan bir konudur.Çocukların gelişimini diğer yoldan etkileyen pedagojik içerikli ailelere çocuk yetiştirme konusunda tutum kazandırmayı amaçlayan programlarda yapılmıştır.Bu programlar ailelerin çocuk yetiştirme tutumunu etkilemektedir.Bu tutumların çocuk gelişimi ve psikolojisi açısından etkileri tartışılmaktadır. Bu çalışma Star Tv'de yayınlamış Süper Dadı programının ailelere çocuk eğitimine yönelik verdiği mesajlara yönelik bir içerik analizi yapılmıştır..Araştırmanın veri kaynağını Star Tv'de yayınlanan Süper Dadı programının bir sezondaki yirmişer dakikalık 15 bölümü oluşturmaktadır.Araştırma nitel araştırma deseni ile yürütülmüştür.Araştırma kapsamında,veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir.Araştırma kapsamında Süper Dadı programının çocuk eğitiminde kullandığı yöntemlerin pedagojik açıdan uygun olmayan yöntemler olduğu ve uzman görüşlerinin de bu yönde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass media has an influence that can not be underestimated in the field of communication today. It can affect human lives in many ways from positive point of view in terms of fast and easy spreading of information. TV is the most active role in mass communication tools. Through the publications that are made, There are many children from different ages in different age groups. Among them, the most vulnerable part of the society is in children. Apart from programs for children, there are also channels for children. The quality of the contents of the channels and publications is a topic that is being discussed nowadays. education programs that aim to raise the attitudes of raising children to pedagogic families whose development affects the other way. The attitudes of these attitudes are discussed in terms of child development and psychology. This study was conducted with the aim of examining the effects of the Super Nanny program published on Star TV on the parenting behavior of the parents. The data source of the study constitutes 15 sections in a minute of the Super Nanny program broadcasted on Star TV. The research was carried out with qualitative research design. content analysis. In the context of the survey, it was concluded that the methods used by the Super Nanny program in child education were pedagogically inappropriate methods and that the expert opinions were in this direction.