Bazı doymamış alifatik ve aromatik aldoksimlerin sentezi ve onların epoksit reçinelerine modifikatör (Katkı maddesi) olarak kullanılması
- Tez No: 57127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aliphatic aldehyde, Aromatic aldehyde, Aliphatic and aromatic oxyaldehyde, Epoxide resins, Oxime, Determination of Structure by Spectrophotometry
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI DOYMAMIŞ ALİFATİK VE AROMATİK ALDOKSÎMLERÎN SENTEZİ VE ONLARIN EPOKSİT REÇİNELERİNE MODİFİKATÖR ( KATKI MADDESİ ) OLARAK KULLANILMASI Gülderen UYSAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet SEZGİN 1996, sayfa: 40 Jüri: Doç. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Ramazan MÎRZAO?LU Doç. Dr. Mustafa YILMAZ Bu çalışmada, çıkış maddesi olarak doymuş ve doymamış alifatik ve aromatik aldehitler (3-Hidroksibütanal, 2-Bütenal, 3-Fenil-3- Hidroksipropanal, 3-Fenil-2-Propenal) kullanıldı. Bunlar benzen veya dikloretan beraberinde hidroksilaminhidroklorür ile 75 - 80 °C de üç saat süreyle karıştırılarak uygun oksimlerine dönüştürüldü. Elde edilen oksimlerin yapıları aydınlatıldıktan sonra sanayide oldukça yaygın olarak kullanılan epoksit reçinelerine değişik oranlarda katkı maddesi olarak ilave edilerek reçineler sertleştirildi. Böylece elde edilen çeşitli polimer numunelerinin fiziki - mekanik özellikleri tayin edildi. Yapılan araştırmalardan dolayı polimer ürünlerinin pek çok özelliği önemli ölçüde iyileşmiş oldu. Daha sonra amacımıza uygun olarak modifiye edilmiş polimer kompozisyonunun kimyasal maddelere karşı dayanıklılığı ve adezyon kabiliyeti araştırıldı. Analiz sonucunda, epoksit reçinesi zincirine oksim grubunun katılmasıyla adezyon kabiliyetinin % 95 - 100 oranında arttığı görüldü. Anahtar Kelimeler : Alifatik aldehit, Aromatik aldehit, Alifatik ve aromatik oksialdehit, epoksit reçinesi ( ED-20 ), Oksim, Spektroskopik Yapı Tayini
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis SYNTHESIS OF SOME UNSATURATED ALIPHATIC AND AROMATIC ALDOXIMES AND USED AS MODIFIKATORS IN EPOXIDE RESINS Gülderen UYSAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet SEZGÎN 1996, page : 40 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mehmet SEZGÎN Prof. Dr. Ramazan MÎRZAO?LU Assoc. Prof. Dr. Mustafa YILMAZ In this study, saturated and unsaturated aliphatic and aromatic aldehydes such as 3-Hydroxybuthanal, 2- Buthanal, 3- Phenyl-3- Hydroxypropanal, 3- Phenil-2-Propenal were used as starting material. These substances were converted to proper oximes with hydroxilaminehydrocholoride in presence of benzene or diclorethane by stirring about three hours at 75 - 80 °C. The structure of the synthesised oximes were determined then these oximes were anchored to the commercial epoxide resins which are widely used as a modificator in industry. The commercial epoxide resins are hardened by anchoring the obtained oximes. Furthermore, the physical and mechanical properties of the obtained polymeric samples were determined. It was observed that the many properties of the polymeric products were improved in good order. In addition, the adhesion capability and the resistance to chemical substances of the modified polymers were also investigated. Consequently, the results of analysis show that the adhesion capability of these resins were increased to 95-100% in ratio by the anchoring of the oxime groups to the chain of the resin.