Bazı tuz ve ko‒kristal yapısındaki fumarik asit bileşiklerinin deneysel ve hesaplamalı yöntemlerle incelenmesi
Investigation of some fumaric acid derivatives in salt and co‒crystal forms by experimental and computational methods
- Tez No: 571435
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fumarik asit, X‒ışını kırınımı, Yoğunluk fonksiyonel teorisi, 1H-NMR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada farklı azotlu setlerine sahip dört yeni fumarik asit tuzları I (II), (III), (IV) ve (V) bileşikleri sentezlendi. Moleküllerin titreşim frekansları ve kimyasal kaymaları IR ve 1H-NMR spektroskopik teknikleri ile elde edildi ve optimizasyon için seçilen aynı yöntem ve baz setleri ile bu değerler teorik olarak hesaplandı. Ligand ve komplekslerin IR ve 1H-NMR spektrumları karşılaştırıldı. UV-Vis spektroskopisi ile moleküllerin elektronik soğurma spektrumları elde edildi ve sonuçlar tartışıldı. İlk olarak tek kristal x-ışını kırınımı yöntemi kullanılarak, moleküllerin geometrileri, bağ uzunlukları ve açıları, molekül içi ve moleküller arası etkileşmeleri belirlendi. Moleküllerin kristal yapıları aydınlatıldıktan sonra 6-311G(d,p) temel seti ile yoğunluk fonksiyon teorisi (DFT/B3LYP) yöntemi kullanılarak kuantum kimyasal hesaplamalar yapıldı ve sonuçlar deneysel bulgular ile karşılaştırıldı. X-ışını analizi O─H···O, N─H···O, O─H···N ve C─H···O hidrojen bağları ve π···π etkileşmeleriyle kararlı hale gelmektedir. Deneysel ve teorik verilerle uyum içinde olduğu kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, four fumaric acid adducts with different nitrogenous bases were synthesized and characterized withFT-IR, 1H NMR, 13C NMR and UV-Vis. spectroscopies. The solid-state structures of the compounds were determined by X-ray diffraction analysis. In addition, quantum chemical calculations employing density functional theory (DFT/B3LYP) method with the 6−311++G(d,p) basis set were performed to study the structural and spectroscopic properties of the compounds, and the results were compared with the experimental findings. X-ray analysis displayed that the crystal structures is stabilized by O─H···O, N─H···O, O─H···N and C─H···O type hydrogen bonds and also π···π stacking interactions. The harmony between the experimental and theoretical structural and spectroscopic data is acceptable in general. KeyWords: Fumarik acid, X‒ray diffraction, Density functional theory, IR, 1H-NMR, UV-Vis