معايير بناء المناهج الاتصالية(الوظيفية) في تعليم اللغة العربية للناطقين بلغات أخرى
Başka dilleri konuşanlar için Arapça öğretiminde uygulamalı iletişim programları oluşturma kriterleri
- Tez No: 571791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ATA DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uygulamalı İletişim Programları, Standartlar, Diğer Dilleri Konuşanlar Arapça Öğretimi, Standards, Speakers Of Other Languages, Arabic Language Teaching, Communication Curriculum
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Son yıllarda yabancı dil eğitiminde birçok gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler eğitim alanında farklı yöntemlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri de dilin uygulama alanıyla irtibatını sağlayan uygulamalı iletişim programları oluşturan yöntemleridir. Ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek, öncelikle onlarla ilitişim kurmayı ve daha sonra da onların özelliklerini ve kültürlerini bilmeyi hedef alır. Öğrencilerin bu sonuçlara ulaşması için bu hedef ve gayeleri gerçekleştirecek ve öğrencilerin buna ulaşmasında yardımcı olacak bir eğitim müfredatının olması gerekmektedir. Ancak bunu hazırlayanların karşılaştığı en önemli husus bu müfredatın hazırlanması ve seçilmesidir. Çünkü bu konu, uluslararası pek çok esas, kriter ve standart gerektirir. Bu çalışmanın hedefi; eğitim dönemi dışında iletişim kurma için müfredat(terim),terkip ve cümle kurulumu için bir dizi temeller, ölçüler ve betimlemelerle iletişim yakınlaşmasını sağlayacak, bu dilin öğrenildiği alışılmış ortamlardan uzak,disiplinler tabanını oluşturmaktır. Bu araştırmada istenen sonuçlara ulaşmak için izlenen yöntem betimleyici yaklaşımdır. Çalışma, sunuş, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. 'iletişim müfredatının yapısı' adlı birinci bölüm, iletişimin en önemli bileşenleri olan konuları, dil müfredatında dilin fonksiyonları ve iletişimsel müredatının içeriğini düzenleyen esas ve kriterleri ele alır.'İletişim Müfredatı Öğretim Yöntemleri' adlı ikinci bölüm, öğretimde sözlü iletişim becerilerini, yazılı iletişim becerilerini ve dil unsurları bölümlerini kapsamaktadır. 'İletişim müfredatındaki testler ve dil oyunları' başlıklı üçüncü bölüm test geliştirme, iletişim müfredatlarındaki dil oyunları ve dil becerilerindeki dil oyunlarının gelişim aşamalarını gösteren konular üzerinde durmaktadır. Dördüncü bölüm ise saha çalışmalarını ele alır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there have been many developments in the field of foreign language education. These developments have led to the emergence of different approaches in the field of education. The most important of these are the communicative approaches that link the language to its communicative functions. In order for the learner to reach these goals, there must be an educational curriculum that achieves this goal and purpose, and helps the learner to reach it, but the preparation and selection of these curricula Are considered the most difficult things facing those who prepare them, because it requires a set of foundations, standards and international standards. The aim of this study is to develop a set of foundations, standards and specifications in the construction of curricula based on the communicative approach in the selection of vocabulary and structures and the construction of sentences based on the communication function outside the classroom, away from the stereotype in which he learned this language. The approach used in this research to achieve the desired results is the descriptive analytical approach. The study deals with four chapters, introduction and introduction. The first chapter deals with the“communication curriculum building”of the main components of communication, subjects and language functions in communication curricula, and the foundations and standards governing the content of communicative curricula. The second chapter,“Methods of Teaching Communication Curriculum”, includes teaching oral communication skills, written communication skills, and language elements. The third chapter,“Tests and language games in communication curricula”, shows the stages of development of tests, language games in communication curricula, and language games in language skills. Chapter IV deals with the field study.