Fasiyal sinir rejenerasyonu ve remiyelinizasyonunda kök hücre ve d vitamini uygulamasının rolü
Role of stem cell and vitamin d application in facial nerve regeneration and remyelination
- Tez No: 571930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İLHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: mezenkimal kök hücre, fasiyal sinir, sinir rejenerasyonu, kolekalsiferol, mesenchymal stem cells, facial nerve, nerve regeneration, cholecalciferol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin (ADKMKH) ve kolekalsiferolün (Vitamin D3, aktif form) fasiyal sinirin rejenerasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 32 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanların sağ fasiyal sinirleri diseke edilerek, sinirin ana trunkusu sensörlü bir cihazla, 60 saniye sıkıştırılarak her hayvana standart bir ezilme hasarı oluşturuldu. Hayvanlar eşit olarak dört gruba ayrıldı: Grup 1 (pozitif kontrol grubu): Hasar bölgesine serum fizyolojik uygulandı; aynı hayvanların sol fasiyal sinirleri sham grubu (negatif kontrol grubu) olarak değerlendirildi. Grup 2: Dört hafta boyunca oral kolekalsiferol (3500 IU/kg/hafta) verildi. Grup 3: Hasar bölgesine 1x106 ADKMKH ve Grup 4: Hasar bölgesine 1x106 ADKMKH ve dört hafta boyunca oral kolekalsiferol (3500 IU / kg / hafta) kombine olarak uygulandı. Sinir rejenerasyonu: Fonksiyonel olarak göz kapatma refleksinin haftalık takibi ve dört hafta sonra EMG (sinir ileti çalışması) ile; histolojik olarak ise, dört haftanın sonunda sinir kesitindeki akson sayısı ve miyelinli akson çapının analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Fonksiyonel değerlendirmede en hızlı iyileşme Grup 3 ve Grup 4' te izlendi (p0.05). Sonuç: Deneysel fasiyal sinir ezilme hasarında, ADKMKH uygulaması ve kolekalsiferol ile kombine tedavisi, sinir rejenerasyonunu ve remiyelinizasyonunu, fonksiyonel, elektrofizyolojik ve histolojik olarak artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of the adipose tissue derived mesenchymal stem cells (ADMSCs) and cholecalciferol (active form of vitamin D3) treatment on axonal regeneration of facial nerve and recovery of the nerve function. Materials-Methods: Unilateral (right side) facial nerves of 32 rats were dissected and clamped for 60 seconds to obtain a standard crush injury by a newly developed device with sensor in this prospective, randomized study. Animals were divided equally into four groups: non-treated control group (group 1), weekly oral bolus of cholecalciferol (3500 IU/kg/week) (group 2), 1x106 ADMSCs-treated (group 3) and combined ADMSC and cholecalciferol treated group (group 4). ADMSCs were isolated and characterization of cells was performed by Flow Cytometry. Functional (eyelid closure movements) and electromyographic recovery (latency and evoked compound muscle action potential) were recorded at four weeks postoperatively. Histologically, the spectra of fiber diameter, and number of axon of the nerve were analyzed. Results: The fastest improvement in functional evaluation was observed in Group 3 and Group 4 (p 0.05). Conclusion: In experimental facial nerve crush injury, ADMSCs application and combined treatment with colecalciferol facilitated nerve regeneration and remyelination in functional, electrophysiological and histological terms.