Dekspantenol ve deksametazonun ratlarda akut fasiyal sinir hasarı sonrası fasiyal sinir rejenerasyonu üzerine etkisinin klinik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Clinical and histopathological evaluation of the effects of dexpanthenol and dexamethasone on facial nerve regeneration after acute facial nerve injury in rats
- Tez No: 1012600
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dekspantenol, fasiyal sinir, crush, schwann hücresi, Dexpanthenol, facial nerve, crush, Schwann cell
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; travmatik periferik fasiyal paralizi oluşturulan ratlarda, sistemik olarak uygulanan dekspantenol ve deksametazonun rejenerasyon üzerindeki etkilerinin klinik ve histopatolojik olarak ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 36 adet Sprague-Dawley cinsi rat alındı. Ratlar; kontrol, deksametazon, 500 dekspantenol, deksametazon+500 dekspantenol, 100 dekspantenol, deksametazon+100 dekspantenol olarak altı eşit gruba ayrıldı. Ratların sol fasiyal sinirleri crush injury(ezilme hasarı) modeli olarak hasarlandı. Operasyondan sonra dört hafta süre boyunca haftada üç kere sistemik tedavi verildi. Dört haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi ve hasar oluşturulan sinir bölgesi rezeke edildi ve histopatolojik olarak incelendi. Sakrifikasyondan hemen önce ratların bıyık hareketleri skorlandı. Bulgular: Dört haftanın sonunda düşük doz dekspantenol verilen gruplarda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme olduğu görüldü. Histopatolojik incelemelerde dekspantenol ve deksametazon kombinasyonun olduğu gruplarda ve düşük doz dekspantenol olan grupta sadece deksametazon verilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az ödem görüldü. Dekspantenollü gruplarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde Schwann hücre proliferasyonunda artış görüldü. Düşük doz dekspantenol verilen grupta yüksek doz verilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ki67 skorunun yüksek çıktığı görüldü. Tedavi verilen tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde S100 protein düzeyinin yüksek olduğu görüldü. Aksonal dejenerasyon, vasküler konjesyon ve damar duvar kalınlaşmasında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz klinik ve histopatolojik bulgulara göre dekspantenolün fasiyal sinir hasarında rejenerasyon üzerinde olumlu etkisi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of systemically administered dexpanthenol and dexamethasone on nerve regeneration in rats with traumatic peripheral facial paralysis, using both clinical and histopathological assessments. Materials and Methods: A total of 36 Sprague–Dawley rats were included and randomly divided into six equal groups: control, dexamethasone, 500 mg dexpanthenol, dexamethasone + 500 mg dexpanthenol, 100 mg dexpanthenol, and dexamethasone + 100 mg dexpanthenol. Facial nerve injury was induced on the left side using a standardized crush model. Following surgery, systemic treatment was administered three times per week for four weeks. At the end of the fourth week, the animals were sacrificed, and the injured nerve segments were excised for histopathological examination. Immediately prior to sacrifice, whisker movements were evaluated as a measure of functional recovery. Results: At the end of four weeks, the groups receiving low-dose dexpanthenol demonstrated statistically significant improvement compared to the other groups (p < 0.05). Histopathological analysis revealed significantly lower edema scores in the groups treated with dexpanthenol alone and in combination with dexamethasone and in the low-dose dexpanthenol group compared to the dexamethasone-only group (p < 0.05). A significant increase in Schwann cell proliferation was observed in all dexpanthenol-treated groups. Additionally, Ki-67 expression was significantly higher in the low-dose dexpanthenol group compared to the high-dose group (p < 0.05). S100 protein levels were significantly elevated in all treatment groups. No statistically significant differences were observed among groups in terms of axonal degeneration, vascular congestion, or vessel wall thickening. Conclusion: Based on the clinical and histopathological findings, dexpanthenol appears to have a beneficial effect on facial nerve regeneration following injury.