Hippokampal HT22 hücre serilerinde klotho proteininin P38 MAPK ifadesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of klotho protein on P38 MAPK expression in hippocampal HT22 cell series
- Tez No: 572024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN RÜSTEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nörodejenerasyon, Klotho, Map Kinaz, p38 Map Kinaz, Hücre kültürü
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Fare, sıçan ve insan klotho proteinini kodlayan Klotho sırasıyla kromozom 5 (5; 5 G3), 12 (12p12) ve 13 ( 13q13.1) lokalizedir. Klotho geni insanlar, fareler ve sıçanlarda büyük oranda korunur. Klotho proteini, biri transmembran formunu (sırasıyla insan ve farede sırasıyla 1012 ve 1014 aa, -130 kDa) ve ikincisi kısa çözülebilir formunu (550 aa, ∼70 kDa) kodlayan iki mRNA türü tarafından kodlanır. Faredeki klotho gen ekspresyonundaki bir kusur insan yaşlanmasına benzer şekilde mutant farelerde kısa bir ömür ve nöronal dejenerasyon, arterioskleroz, vasküler kalsifikasyonlar, doku kalsifikasyonları amfizem, gonadal displazi, infertilite, cilt atrofisi, ataksi, hipoglisemi ve ciddi hiperfosfatemi gibi birçok hastalığa neden olduğu belirlenmiştir. Mitojenle aktive olan protein kinazlar (MAPK'ler) büyüme faktörleriyle ve diğer sinyalleşme molekülleriyle aktifleşen ve çekirdeğe transloke olan, çeşitli hücresel faaliyetlerin hücre içi sinyal iletimine aracılık eden serin-treonin protein kinazlardır. Memeli MAPK ailesi, hücre dışı sinyal düzenleyici kinazlar (ERK), c-Jun NH2-terminal kinazlar (JNK; ayrıca stresle aktive olan protein kinaz veya SAPK olarak da bilinir) ve p38 ailesini kapsar. p38 geni, insanlarda 6. Kromozomun p kolu üzerinde (6p21.31) lokalizedir ve 22 eksondan oluşur. İnsanlarda ve farelerde p38 proteini 360 aminoasitten oluşur ve molekül ağırlığı 38 kDA' dır. P38 MAPK'lar başlangıçta hiperosmolarite ve pro-enflamatuar sitokinler gibi hücresel streslere yanıt olarak aktifleşmiş proteinler olarak tanımlandı. P38 MAPK'lar dört gen tarafından kodlanır. p38 MAPK'ler: MAPK14 (p38a'yı kodlayan), MAPK11 (p38β'yi kodlayan), MAPK12 (p38γ'yi kodlayan) ve MAPK13 (p38δ'yi kodlayan) olarak rapor edilmiştir. P38 MAP kinazlar öncelikle MAPKK izoformları, MKK3 ve MKK6 tarafından fosforillenmek suretiyle aktive edilir. Hücre dışı uyaranlarla aktifleşen MAPK'lar çekirdeğe giderek çeşitli transkripsiyon faktörlerinin DNA'ya bağlanmasını uyarır. HT22 hippokampal hücre hattı kullanılarak Klotho proteininin p38 MAPK ifadesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada hücre kültürü, cDNA eldesi, Real Time PCR, protein izolasyonu ve western blot yöntemi çalışılmıştır. Elde ettiğimiz Real Time Pcr ve Western Blot sonuçları baz alındığında klotho proteinin p38 MAPK sinyal yolağını inhibe ettiği ve nöron hücreleri üzerinde koruyucu etkisi olduğu söylenebilir ancak bunun net bir şekilde belirlenebilmesi için fosforillenerek aktifleşen p38'in fosfo-p38 protein miktarının da çalışılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Klotho protein is a highly conserved protein encoded by the Klotho gene localized in chromosome 5 (5; 5 G3), 12 (12p12) and 13 (13q13.1), respectively, in mouse, rat and human. The Klotho gene is alternatively transcribed into at least two mRNAs, one encoding the large transmembrane (1012 and 1014 aa, -130 kDa, respectively in human and mouse), and the other in short soluble form (550 aa, ∼70 kDa). A defect in Klotho gene expression in the mouse were caused the short life and the many diseases in mutant mice, as similar to human aging. Mitogen-activated protein kinases (MAPKs) are serine-threonine protein kinases, which are activated by growth factors and other signaling molecules and are translocated into the nucleus, mediating intracellular signal transduction of various cellular activities. The mammalian MAPK family includes extracellular signal regulatory kinases (ERK), c-Jun NH2-terminal kinases (JNK; also known as stress-activated protein kinase or SAPK) and the p38 family. The p38 gene is located on the p arm of chromosome 6 in humans (6p21.31) and consists of 22 exons. In humans and mice, the p38 protein consists of 360 amino acids and has a molecular weight of 38 kDA. P38 MAPKs were initially identified as activated proteins in response to cellular stresses such as hyperosmolarity and pro-inflammatory cytokines. P38 MAP kinases are activated primarily by phosphorylation by MAPKK isoforms, MKK3 and MKK6. Studies have shown that p38MAPK also has role in to responding to DNA damage and redox imbalance, which plays an important role in cellular aging. In this study, the effect of Klotho protein on p38 MAPK expression in HT22 hippocampal cell line where DNA double chain fracture was produced by endusulfan, was investigated. When the Real Time PCR and Western Blot results were examined, it was observed that p38MAPK expression, which increased approximately 100 times only in Endosulfan treated cells, was limited in cells using Klotho protein. This is probably due to the suppression of the negative effects of Endosulfan by the Klotho protein. However, in order to be able to say this clearly, it is necessary to determine the level of double chain breakage in DNA and also to study the phospho-p38 protein amount of p38 which is activated by phosphorylation. Key worlds: Aging, Klotho, p38 MAPK, Cell culture