Dijital sosyalleşme sürecinde kuşaklararası sosyal ağ kullanımına yönelik facebook kullanımı üzerine bir araştırma
A research on facebook use for inter-generation social network use in digital socialization process
  1. Tez No: 572801
  2. Yazar: SELEN TUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme Süreci, Sosyal Ağlar, Dijital Yerliler, Dijital Göçmenler, Dijital Kültür, Socialization Process, Social Network, Digital Immigrants, Digital Native, Digital Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dijital medya araçlarının kullanımı yıllar ilerledikçe gelişim göstermiş ve kuşaklar arası kullanım alışkanlıklarında farklılıklara yol açmıştır. Özellikle, yeni kuşağın teknolojik gelişmelerin hızla ilerlediği ve sosyal medya araçlarının günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri olarak yerini aldığı günümüz dünyasında dünyaya gelmeleri, bu araçlarla olan iletişimlerini diğer kuşaklardan daha farklı kılmıştır. Bu yeni kuşağın oluşturduğu kültür de dijitalleşmenin etkilerini taşır ve bu nedenle dijital kültür olarak anılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, dijital kültürün unsurları olan sosyal ağlar, dijital yerliler ve dijital göçmenler ele alınmış; bu yapılırken de internetin gelişim sürecine ve kuşaklararası farklılıklara değinilmiştir. Bu araştırmanın amacı,“Dijital Yerliler”ve“Dijital Göçmenler”olarak isimlendirilen X, Y ve Z kuşaklarının internet, dijital sosyal medya ağları ve özellikle Facebook sosyal ağının kullanım düzeylerinin sosyalleşme süreci içindeki farklılıklarını ve alışkanlıklarını incelemektir. Ayrıca Dijital Yerliler ve Dijital Göçmenler üzerine karşılaştırmalı bir çalışma yaparak bu alandaki literatüre katkı sağlanması da oldukça önemlidir. Araştırmada survey (anket yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Usage of digital media tools has changed over years. Based on this change, there are variations on digital media usage habits of generations. Especially, the new generation of 2000s shows significant difference from earlier generations on their usage habits because they have born in a time period where technology progress rapidly and social media tools became a regular part of daily life. This difference led them to create a new culture which consists of a higher interaction with digital media tools. Thus, this new way of culture is named as digital culture. In the current study, digital culture as a new eay of cultural development and its features such as social media tools, digital immigrants and digital native are discussed. At the same time, development processes of Internet and differences between generations are also issued in the study. The purpose of this research is to examine the differences and habits of the X, Y and Z generations called“Digital Indigenous”and“Digital Immigrants”in the socialization process of internet, digital social media networks and especially Facebook usage levels. It is also very important to contribute to the literature in this field by doing a comparative study on Digital Indians and Digital Immigrants. Survey method were used in this study.