Kolesteatomanın destrüktif etkisi ve hiperproliferatif kapasitesinin değerlendirilmesinde Kİ-67, CK-6 ve CK-16 ekspresyonunun önemi
The importance of Kİ-67, CK-6 and CK-16 expression in the Cholesteatoma and their correlation with its destructive effect and hyperproliferative capacity
  1. Tez No: 573049
  2. Yazar: AYKUT TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHANETTİN GÖNÜLDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Rekürren kolesteatoma, Komplikasyonlu kolesteatoma, Sitokeratin-6, Sitokeratin-16, Ki-67, Recurrent cholesteatoma, Complicated cholesteatoma, Cytokeratin-6, Cytokeratin-16, Ki-67
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kolesteatoma, hiperproliferatif özelliği ve destrüktif patogenezi ile orta kulak yapılarının ve çevresinin kemik yıkımına yol açar. Ki-67, sitokeratin-6(CK-6) ve sitokeratin-16(CK-16) ekspresyonunu edinilmiş ve tekrarlayan kolesteatomada araştırmayı ve bunları kemik destrüktif kapasitesi ile ilişkilendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Şubat 2015 - Eylül 2018 tarihleri arasında timpanoplasti operasyonu sırasında toplanan 45 kolesteatoma dokusu ve 10 dış kulak yolu derisi olmak üzere toplam 55 hasta üzerinde prospektif bir çalışma olarak yapıldı. Kolestesteatomanın rekürren olup olmaması, operasyon sırasında kolesteatomanın yaygınlık derecesi, kemikçik hasarı ve komplikasyon varlığı dikkate alınarak bulgular kayıt altına alındı. Hastalar 4 gruba ayrıldı: Komplikasyonlu kolesteatoma, rekürren kolesteatoma, komplikasyonsuz kolesteatoma ve kontrol grubu olarak dış kulak yolu derisi. Gruplar Ki-67 ekspresyon düzeyi, CK-6 ve CK-16 boyama paternleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Kolesteatomalı grupların hepsinde Ki-67 indeksi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ek olarak, komplikasyonlu ve rekürren kolesteatoma gruplarında Ki-67 indeksi komplikasyonsuz gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırayla p=0,015 ve p=0,001). CK-6 dış kulak yolu derisinde sadece suprabazal boyama gösterirken, kolesteatomada ise tam kat boyama paterni göstermiştir. CK-16 dış kulak yolu derisinde bazal-suprabazal boyama gösterip suprabazal tabakayı soluk olarak boyamıştır. Ayrıca, CK-16 kolesteatomalı gruplarda bazal-suprabazal (n=14) ve tam kat boyama (n=31) paterni göstermiştir. Kolesteatomalı gruplar CK-16 boyama paterni açısından karşılaştırıldığında tek anlamlı sonuç rekürren kolesteatomalı grupta komplikasyonsuz kolesteatoma grubuna göre daha yüksek tam kat boyama oranları izlenmiştir (p=0,022). Sonuç: Kolesteatomanın agresif davranışının değerlendirilmesinde Ki-67 indeksinin önemli bir patolojik parametre olduğu gösterilmiştir. Ayrıca çalışmamız, Ki-67 ve CK-16'nın rekürren kolesteatomalarla anlamlı ilişkisini gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cholesteatoma, with its hyperproliferative feature and destructive pathogenesis, leads to bone destruction of middle ear structures and surrounding areas. We aimed to investigate the expression of Ki-67, cytokeratin-6 (CK-6) and cytokeratin-16 (CK-16) in acquired and recurrent cholesteatoma and to show the relationship with bone destructive capacity. Material and Method: A prospective study was conducted on 45 cholesteatoma tissues and 10 external ear canal skins collected during the tympanoplasty operation between February 2015 - September 2018 in Gaziantep University Medical Faculty Department of Otorhinolaryngology. Whether the cholestesteatoma was recurrent or not, the extent of cholesteatoma during the operation, ossicular damage and the presence of complications were recorded. The patients were divided into four groups: Complicated cholesteatoma, recurrent cholesteatoma, uncomplicated cholesteatoma, and the external ear canal skin as control group. Groups were compared in terms of Ki-67 expression level, CK-6 and CK-16 staining patterns. Results: Ki-67 index was significantly higher in all cholesteatoma groups compared to control group. In addition, Ki-67 index was significantly higher in the complicated and recurrent cholesteatoma groups than uncomplicated group (p=0.015 and p=0.001, respectively). CK-6 showed only suprabasal layer staining of the external ear canal skin, wherease showed all layer staining pattern in cholesteatoma. CK-16 showed basal-suprabasal staining in the external ear canal skin but stained the suprabasal layer as pale. Additionally, CK-16 showed basal-suprabasal (n=14) and all layer (n=31) staining pattern in cholesteatoma. When the cholesteatoma groups were compared in terms of CK-16 staining pattern, the only significant result was higher full-coat staining rates in the recurrent cholesteatoma group compared to the uncomplicated cholesteatoma group (p = 0.022). Conclusion: Ki-67 index has been shown to be an important pathological parameter in the evaluation of aggressive behavior of cholesteatoma. In addition, our study is the first study showing the significant association of Ki-67 and CK-16 with recurrent cholesteatomas.