Arap dilinde i'Rab ve sekiz kısmı
I'Rap in Arabic language end eight parts
- Tez No: 573054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD ALKHALIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arabic language, grammar, QURAN, IRAB (suffix), visual, arbitrary, hypo tecnical
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in dili olması yanı sıra, belagat ve fesahat açısından ulaşıla bilecek en zirve seviyeye ulaşmış bir dil olan Arap dili, zamanla bozulmalara maruz kalmışsada, ortaya çıkan bir takım ilimler ve bu ilimlere bağlı kurallar vasıtasıyla korunma altına alınmıştır. Bu kurallar bütününün bir parçası da, çalışmamızın asıl konusu olan, Arap dilinde i'rab konusudur. İ'rab ise kelimelerin cümle içerisindeki konumunu ele alan dil bilgisi kuralıdır. Arap dilinin en önemli konularından olan i'rabın yapılışı, harfler ve harekeler olmak özere iki kısımdır. Bizde bu çalışmamızda i'rabın her iki kısmının hangi kelimelerde uygulandığını açıklamaya çalıştık. Ayrıca kelimeye uygulanan değişikliğin, lâfzî (görsel), takdiri ve mahalli (farazi) olduğunu örneklerle ele aldık.
Özet (Çeviri)
Arabic is not only QURAN language but also very declamatory and fluent language . Although this language faced some creolization by time ,but it has been protected with some language science and kept its purity. In this essay our main topic IRAB(suffix )is a part of this language science and grammar rules which helped to kept its purity. IRAB is a grammar which explains the situation of the words in sentences. One of the most important topics in Arabic IRAB is made of two parts. Letters and vowel point: In this study we tried to explain two parts of IRAB with different kind of words. Besides,we demonstrated the changes of the words with visual ,arbitrary and hypotechnical samples .