Üniversite öğrencilerinde menstruasyon semptomları ve etkileyen faktörler
Menstruation symptoms and cultivating factors in university students
  1. Tez No: 573096
  2. Yazar: AYSUN AY YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, ebelik, genital hijyen, menstruasyon, dismenore, Midwife, Midwifery, Genital hygiene, Menstruation, Dysmenorrhea
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinde menstruasyon semptomları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla 01 Haziran- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmada örneklem, araştırmaya katılmayı kabul eden, adet gören ve I. Öğretimde eğitim gören 678 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler etik kurul ve kurum onayı alındıktan sonra araştırmacı tarafından 'Menstruasyon Semptom Ölçeği' ve 'Genital Hijyen Davranışları Ölçeği' ve kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki farklılıklar, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin Menstruasyon Semptom Ölçeği'nden ortalama 3,11±0,8 puan aldığı ve ölçek puanları ile adet görme yaşı (r=-0,091 p=0,018), sigara kullanma (t=-3,181 p=0,002), ağrı şiddeti (r= 0,545 p=0,001) ve vajinal akıntı durumu (t=-3,031 p=0,003) arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin MSÖ ile GHDÖ toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna göre menstrüasyon semptomları şiddetli olan öğrenciler daha sağlıklı genital hijyen davranışları göstermektedir (r=0,105 p=0,006). MSÖ puanları, hijyen ölçeğinin anormal bulgu farkındalığı alt boyutunda anlamlı bir ilişki göstermezken (r=0,036, p=0,349), genel hijyen ve menstrüel hijyen alt boyutlarıyla istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki göstermektedir (sırasıyla r=0,082 p=0,033, r=0,111 p=0,004). Sonuç: Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, menstrüasyon semptomları yaşayan öğrencilerin daha sağlıklı hijyen davranışlarına sahip olduğunu göstermekle birlikte, dismenore ve genital hijyen davranışları arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi için farkı yaş grupları ve sosyo-kültürel özellikler gösteren örneklemlerle çalışmanın tekrarlanması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
in University Students This study was carried out in Ondokuzmays University Faculty of Arts and Sciences between 01 June - 31 December 2017 in order to determine the symptoms and affecting factors of menstruation among university students. The population of the research which is conducted in the descriptive cross-sectional type consist of 678 students who accepted to participate in the study, who were menstruating and who were educated in I. education. The data in the research were collected by the researcher using 'Menstruation Symptom Scale' (MSS) and 'Genital Hygiene Behavior Scale' (GHBS) after obtaining the ethics committee and the institution's approval. Differences in the variables on this study were evaluated through unpaired t test and one-way analysis of variance (ANOVA). In the research, students received on average 3.11±0.8 scores from the MSS. In addition, there was a significant relationship between scale scores and menstrual age (r=-0.091 p=0.018) and between smoking (t=-3.181 p=0.002), pain intensity (r= 0.545 p=0.001) and vaginal discharge situation (t=-3.031 p=0.003). There was a statistically significant positive and weak relationship between students total scores of MSS and GHBS. Accordingly, students with severe menstruation symptoms show healthier genital hygiene behaviors (r=0.105 p=0.006). While the MSS scores did not show a significant correlation in the abnormal finding awareness sub-dimension of the hygiene scale (r= 0.036, p= 0.349), it showed a statistically significant positive weak correlation with the general hygiene and menstrual hygiene sub-dimensions (r= 0.082 p= 0.033, r= 0.111, p= 0.004 respectively). Conclusion: Although the results obtained from this study show that students who have menstruation symptoms have healthier hygiene behaviors, it is recommended to repeat the study with samples showing different age groups and socio-cultural characteristics in order to determine the relationship between dysmenorrhea and genital hygiene behaviors.