Azospermi, oligospermi ve normospermi'ye sahip bireylerin kan karnitin profilinin incelenmesi
Investigation of blood carnitine profile of individuals with azospermi, oligospermia and normospermia
- Tez No: 573316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAMAN GÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Azospermi, Oligospermi, Normospermi, Karnitin, Azoospermia, Oligospermia, Normospermia, Carnitine
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
İnfertilite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünya çapında toplumsal bir sağlık sorunu ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya çapında infertiliteye sahip 48,5 milyon çift olduğu tahmin edilmektedir. İnfertiliteye tek gen mutasyonları ve kromozomal anormallikler gibi çeşitli genetik faktörlerin, spermatogenez yetmezliğine ve sperm bozulmasına neden olduğu bilinmesine rağmen infertiliteye neden olan diğer faktörlerin etkisi günümüzde proteomik ve metabolomik analizlerle araştırılmaktadır. Bu çalışmada azospermi, oligospermi ve normospermiye sahip bireylerin kanda karnitin profilleri ve esterlerinin LC/MS-MS yöntemiyle incelenerek erkek kaynaklı infetilite hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yeni markırların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada 32 adet azospermi, 32 adet oligospermi ve 32 adet normospermiye sahip olan bireylerin kan karnitin düzeyleri LC-MS/MS yöntemiyle incelendi. Çalışma sonucunda 26 adet karnitin profili incelendi. Yapılan bu çalışmada gruplar arası kan karnitin düzeyleri karşılaştırıldığında C2 Asetil Karnitin için (p değeri=0,014), C4DC Metil Malonil Karnitin için (p değeri=0,011), C5:1 Tiglil Karnitin için (p değeri=0,012), C6DC Adipil Karnitin için (p değeri=0,034), C8:1 Oktenoil Karnitin için (p değeri=0,004), C14:2 Tetradecadienyl-L-karnitin için de (p değeri=0,043) gruplar arasında anlamlı fark bulundu. Çalışma sonucunda; karnitin C2, C4DC, C5:1, C6DC, C8:1 ve karnitin C14:2 parametrelerinin infertilite taramasında tanı markırı olma potansiyeli sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Infertility is recognized by the World Health Organization as a social health problem and a disease worldwide. It is estimated to be 48.5 million pairs with infertility worldwide. Although it is known that various genetic factors such as single gene mutations and chromosomal abnormalities cause infertility, spermatogenesis failure and sperm spoilage, other factors that cause infertility are investigated by proteomics and metabolomic analyzes. In this study, it is aimed to determine the new markers which can be used in the diagnosis and treatment of male-induced infetility diseases by examining the profiles of carnitine and esters in the blood of individuals with azoospermia, oligospermia and normospermia by LC / MS-MS method. In this study blood carnitine levels of 32 patients with azoospermia, 32 patients with oligospermia and 32 patients with normosperms were analyzed by LC-MS / MS method. As a result of the study 26 samples of carnitine profiles were examined. In this study, when blood carnitine levels were compared between the groups, for C2 acetyl carnitine (p value = 0.014), C4DC for methyl malonyl carnitine (p value = 0.011), C5: 1 for Tiglil carnitine (p value = 0.012), C6DC for Adipil Carnitine (p value = 0,034), C8: 1 for Oktenoil Carnitine (p value = 0,004), C14: 2 for Tetradecadienyl-L-carnitine (p value = 0,043) there was a significant difference between the groups. As a result of the study; it was concluded that carnitine C2, C4DC, C5: 1, C6DC, C8: 1 and carnitine C14: 2 parameters have the potential to be a diagnostic marker in infertility screening.