Etiyopya dış politikası ve Afrika Boynuzu'na etkisi
Foreign policy of Ethiopia and its impacts on the Horn of Africa
- Tez No: 573495
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MELAHAT FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış polıtika, Dışilişkiler, Güvenlik, Etiyopya, Foreign Policy, Foreign relation, Security, Ethiopia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Etiyopya'nın Dışişleri ve Ulusal Güvenlik Stratejisi (FANSS, 2002) belgesi, Etiyopya halkının milli çıkarlarını korumak için demokratikleşmeyi, ulusal gurur inşa etmeyi, küresel sisteme katılımayı ve ulusu ayakta tutmayı dört temeler dış politika prinsipler olarak tanımlamaktadır. Belge, 2002'den bu yana ülkenin dış politika oluşumuna hâkim olmaktadır. Bu çalışma, belirtilen dış politika temelleriyle hükümetin son 20 yılda yürütüğü performansını sorgulamak için ikincil veri kaynaklarını kullanmaktadır. Analizimizden çıkan sonuça göre, Etiyopya hükümetinin küresel sisteme kayda değer katılımı sürdürmek ve ekonomik alnada gösterdiği iyi performansı FANSS'ın ilkelerine dikkate almadığını göstermektedir. Rejimi tarafından yapılan büyük insani ve siyasi hak ihlali, ülkede demokratikleşmeyi önemli ölçüde engelledi. Üstelik, ülkedeki etnik federalizmin kötü uygulanması, rejimin etnik farklılıkların kasıtlı manipülasyonu ile birleştiğinde, ulusal konsensüs oluşturma konusundaki büyük ulusal ajandalar üzerinde bile ulusal uzlaşı yaratma şansını yitirmiştir. Böylece, ülkenin gururunu tehlikeye atmış ve ulusun kendisinin hayatta kalmasını zorlaştırmıştır. Bundan dolayı, ülkedeki diktatörlük uygulamalarının etkileri ve Afrika Boynuzu'na yönelik yürütüğü hatalı dış politika uygulamaları FANSPS temellerin etkileyen ciddi bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Bu nedenle, Etiyopya hükümetinin, giderek artan iç demokratikleşme talebine saygı gösterme ve ülkenin kendi ulusal varlığın korumak için iç soruların zamanı katkıda bulunma ve çözme zamanı gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ethiopian Foreign Affairs and National Security Strategy (FANSS) document identifies democratization, national pride, participation in the global system, and securing national survival as four core pillars to protect the national interest of the Ethiopian people. The document has dominated the nation's foreign policymaking since 2002. This study uses secondary data sources to interrogate the performance of the government in relation to the stated foreign policy fundamentals in the past two decades. The result from our analysis shows that except for maintaining remarkable participation in the global system, the Ethiopian government has barely achieved the FANSS's principles. The massive civil and political right violation by the ruling regime significantly hampered democratization in the country. Furthermore, ill implementation of the ethnic federalism in the country coupled the regime's deliberate manipulation of ethnic differences eroded the chances of building a national consensus on major national agendas thereby jeopardizes the issue national pride and ultimately challenging the very survival of the nation itself. Thus, the dictatorial practices in the country and its ill foreign policy practice in the horn of Africa becoming a serious cause of concern that infringed the pillars of its foreign policy fundamentals. Hence, it is time for the Ethiopian government to give due regard to the ever-increasing domestic demand for democratization and contribute towards the formation of national consensus in order to safeguard the national survival of the country itself.