Mehmed Emin Sabri Divanı'nın tahlili
The analyzed of Mehmed Emin Sabri
- Tez No: 573541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET FERİDUN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Emin Sabrȋ, Divan, divan tahlili, Mehmet Emin Sabrȋ, Divan, divan analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Eski Türk edebiyatında birçok çeviri yapılmasına rağmen tahlil alanında yapılan çalışmalar kısıtlı kalmıştır. Bu tahlil çalışmalarına ek olacak bir eser de Mehmet Emin Sabrȋ Divanı'nın tahlilidir. Tahliller aracılığı ile divanlarda anlatılmak istenenler daha anlaşılır bir duruma gelmektedir. Bu tez çalışması ile Mehmet Emin Sabrȋ'nin divan edebiyatına katkısı, yeri ve önemi incelenmiştir. Divanda bulunan şiirlere konu olan unsurların nasıl işlendiği tespit edilmiş olup dört ana başlık altında örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. İncelenen bu tezde amaç Divan Edebiyatına konu olan unsurların nasıl işlendiğini belirtmek ve tahlil çalışmalarına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Although many translations were done in the old Turkish literature, the studies in the field of analysis remained limited. One of the works that will be added to this analysis is the analysis of Mehmet Emin Sabrȋ Divanı. What is meant in the divans through the assays is becoming clearer. In this thesis, Mehmet Emin Sabrȋ Divan's contribution, place and importance to divan literature were examined. It has been determined how the elements that are subject to the poems in the Divan are processed and explained with the examples under four main headings. In this thesis, the aim of this thesis is to explain how the subjects of Divan Literature are processed and to contribute to the analysis studies.