Sağlık çalışanlarının mobbinge maruz kalma durumları ile stresarasındaki ilişki ve stresle başa çıkma yolları
The relation between the exposure of healthcare professionals tomobbing and stress, and ways to deal with stress
- Tez No: 573624
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA SÖYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Stres, Stres Yönetimi, Sağlık Çalışanı, Mobbing, Psychological Harassment, Stress, Stress Management, Healthcare Professionals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mobbinge maruz kalan çalışan sayısı hem kamu kurumlarında, hem de özel sektörde sürekli artış göstermektedir. Mobbing, çalışanları psikolojik ve fiziksel açıdan olumsuz yönde etkilemektedir. Psikolojik etkilerden en önemlilerinden biri çalışanların yaşadığı strestir. Tüm işyerlerinde olmakla birlikte özellikle sağlık sektöründe çalışanlar, çalışma koşulları nedeiniyle oldukça yoğun bir mobbinge maruz kalmaktadırlar. Yapılan çalışmalar, sağlık sektöründe çalışanların mobbinge maruz kalmalarının diğer sektör çalışanlarından çok daha yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Hem işin niteliğinden, hem de çalışma şartlarından dolayı sağlık çalışanları mobbingin de neden oduğu yoğun bir stresle başa çıkmak zorundan kalmaktadır. Bu çalışmada, bir kamu hastanesinde yaşanan mobbingine maruz kalma durumları ve stresle başa çıkma arasındaki ilişki düzeyi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada sağlık çalışanlarının stres ve stresle başa çıkma davranışları, yapılan anket sonuçlarının istatistiksel analizi ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, iş stresi ölçeğinin cinsiyete, yaş gruplarına, medeni duruma, kurumda çalışma süresine ve göreve göre anlamlı farklılık göstermediği; ancak iş stresi ölçeğinin eğitim durumuna, haftalık çalışma süresine ve meslekte çalışma süresine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmüştür. Stresle başa çıkma tarzları ölçeğinin cinsiyete göre değişiminin, çaresiz yaklaşım ve sosyal destek arama alt boyutlarının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği; ancak stresle başa çıkma tarzları ölçeğinin yaş gruplarına, medeni duruma, eğitim durumuna ve göreve anlamlı düzeyde farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Olumsuz davranışlar ölçeğinin yaş gruplarına, cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, göreve, meslekte, kurumda ve haftalık çalışma süresine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of employees who are exposed to mobbing is constantly going up both in private sector and public institutions. Mobbing affects employees psychologically and physically. One of the most important psychological effects is stress experienced by the employee. While this is true for all sectors, especially those working in healthcare sector are exposed to a high level of mobbing due to working conditions. Studies conducted have shown that healthcare professionals are exposed to mobbing much more than employees working in other sectors. Thus, healthcare professionals have to deal with a great load of stress caused both by the nature of the profession and working hours, and mobbing. In this study, an attempt has been made to assess the level of relation between the exposure to mobbing in a state hospital and ways to deal with stress. In this study, the ways healthcare professionals deal with stress are explained through the statistical analysis of the survey results. According to the results obtained from the study, it has been seen that the scale of work stress does not differ depending on gender, age groups, marital status, how long an employee has been working in the same workplace, or job descriptions; rather, the scale of work stress differs depending on educational background, weekly working hours, and how long an employee has been working in the sector. It has been confirmed in the study that ways to deal with stress differ in accordance with gender, and the sub dimensions of helpless approach and seeking social support differ also greatly depending on gender; however, the scale of ways to deal with stress does not differ much depending on the age groups, marital status, educational background and job descriptions. It has also been noted that the scale of negative behaviors does not differ greatly depending on age groups, gender, marital status, educational background, job descriptions, weekly working hours or how long an employee has been working in the same workplace or the same sector.