Madde bağımlısı bireylerde bağlanma stilleri ve ilişki bağımlılığı
Attachment style and codependency (dyadic dependency) among substance users
- Tez No: 573684
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, bağlanma stilleri, ilişki bağımlılığı, Substance addiction, attachment styles, relationship dependence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yıldızhan, Y. (2019). Madde Bağımlısı Bireylerde Bağlanma Stilleri ve İlişki Bağımlılığı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı, madde bağımlısı bireylerde bağlanma stilleri ve ilişki bağımlılığı arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri araştırmaktır. Araştırma, bir özel hastanenin AMATEM servisinde yatarak ve AMATEM polikliniğinde ayaktan tedavi alan 18 yaş üstü 385 madde bağımlısı bireyle gerçekleştirilmiş olup veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Spann-Fischer İlişki Bağımlılığı Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II kullanıldı. Veri analizinde SPSS 21.0 paket programından yararlanılarak frekans ve yüzde, ortalama, standart sapma ve medyan betimsel istatistikleri, bağımsız iki örneklem t testi ve ANOVA karşılaştırma testleri ile ilişkisel analizlerde Pearson korelasyon testi kullanıldı. Araştırmaya katılan madde bağımlısı bireylerin ilişki bağımlılığının orta düzeyde; kaçınmacı bağlanma stilinin orta düzeyde ve kaygılı bağlanma stilinin yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Çalışmada madde bağımlısı bireylerde kaygılı ve kaçınmacı bağlanma ile ilişki bağımlılığı arasında pozitif yönlü ve güçlü ilişki saptandı. Araştırmada madde bağımlısı bireylerin baba eğitim durumu, ekonomik durum, aile ve diğerleriyle iletişim ve ilişki şekillerinin bağlanma stilleri ve ilişki bağımlılığı ile kısmen anlamlı ilişkili olduğu bulguları elde edildi. Araştırma sonuçlarına göre babası okuryazar olmayan, ekonomik durumu düşük ve orta düzeyde olan madde bağımlısı bireylerin kaçınmacı bağlanma davranışlarının nispeten daha yüksek; romantik ilişkisi olan, ilişkisi uzun süren, ailesi ile iletişimi iyi olan madde bağımlısı bireylerin kaçınmacı ve kaygılı bağlanma düzeylerinin daha düşük olduğu sonuçlarına ulaşıldı. Bu çalışmada ilişki bağımlılığına yönelik elde edilen sonuçlar literatürde benzer çalışmaların olmayışı bağlamında değerlendirildiğinde; madde bağımlısı bireylerin romantik veya diğer sosyal ilişkilerinde yaşanan çarpık ilişkilerin açıklanabilirliği yönünde literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Yıldızhan, Y. (2019). Attachment Style and Codependency (Dyadic Dependency) Among Substance Users. İstanbul University-Cerrahpasa, Institute of Graduate Studies, Department of Mental Health and Psychiatric Nursing. Master's Thesis. İstanbul. The aim of this study was to investigate the relationship between the attachment styles and relationship dependence and the factors affected the addiction in substance addicted individuals. The study was carried out with over 18 age substances addicts who were treated in a private hospital as an inpatient and had an outpatient treatment in polyclinic of ASATC (alcohol and substance addiction treatment center). In the study, personal information form, Spann-Fischer Codependency Scale and Experiences in Close Relationships-II were used as data collection tools. Data were analyzed by using SPSS 21.0 package program, descriptive analyzes and parametric test (independent two sample t test, ANOVA and Pearson correlation) was used for evaluating the data. Relationship dependence and the avoidant attachment style were found at a moderate level and anxious attachment style has been found at high levels. In the study were determined, positive and strong relationships between anxious, avoidant attachment and relationship dependence in substance addicts. In the study, it was determined partially relationship between attachment styles and the relationship dependence and father education, economic status, communication with the family and others. According to the results of the study, the avoidant attachment behaviors of the substance addict individuals who are illiterate and low or moderate economic status are relatively higher; It has been concluded that abstinence levels of avoidant and anxious individuals have lower rates of romantic relationship, long-lasting relationship and addictive individuals. In this study, the results of relationship dependence are considered in the context of the absence of similar studies in the literature, and it is thought that addicts contribute to the literature in terms of explaining the distorted relations in romantic or other social relations.