Eğirdir gölüne dökülen gelendost (afşar, akçay) çayının su kalitesinin fizikokimyasal parametreler ve biyotik indekslere göre belirlenmesi
Assessment of water quality of gelendost (afşar, akçay) stream flowing to lake eği̇rdi̇r by using physicochemical parameters and biotic indexes
  1. Tez No: 573780
  2. Yazar: FATMA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Makrobentik organizma, biyolojik izleme, su kalitesi, indikatör, biyotik indeks, Gelendost çayı, Eğirdir gölü, Macro benthic organism, biological monitoring, water quality, indicator, biotic index, Gelendost stream, EğirdirLake
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EĞİRDİR GÖLÜNE DÖKÜLEN GELENDOST (AFŞAR, AKÇAY) ÇAYININ SU KALİTESİNİN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER VE BİYOTİK İNDEKSLERE GÖRE BELİRLENMESİ Fatma YILDIRIM Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA Bu çalışmada Isparta ilinde yer alan ve Eğirdir gölüne dökülen Gelendost Çayı (Afşar, Akçay)'nın su kalitesinin fizikokimyasal parametreler ve biyotik indekslere göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Mayıs, Ağustos, Kasım 2014 ile Mart 2015 tarihlerinde çay üzerinde belirlenen kalite ve değişimini yansıtabilecek 9 istasyonda yerinde aletli ölçümler yapılmıştır. İstasyonlardan alınan su ve makro bentik organizma örneklerinin laboratuvarda teşhis ve analizleri yapılmış, biyolojik indeksler hesaplanmıştır. Belirlenen fizikokimyasal parametreler ile makro bentik organizma indeksleri su kalitesi ve kirliliğin değerlendirmesinde kullanılmıştır. Gelendost Afşar Çayının fizikokimyasal ve biyolojik su kalitesi noktasal ve zamansal olarak değişim göstermektedir. Yaz aylarında bazı noktalarda akış kesilmekte, çay kurumaktadır. Hisarardı I, II ve Akçaşar I noktaları alabalık yetiştirilebilecek su kalitesine sahiptir. Ancak, çayın memba noktalarından mansaba doğru gidildikçe kalite sınıfının yükseldiği, kalitenin düştüğü ve suyun kirlendiği görülmektedir. Çayınsu kalitesini belirlemede kullanılan biyotik indeksler genel olarak birbiri ile uyumludur, ancak fizikokimyasal parametreler ile biyotik indisler dikkate alınarak yapılan sınıflandırmada sapmalar görülebilmektedir. Su Kirlenmesi Kontrol Yönetmeliği kriterleri ve biyotik indeks değerlerine göre çayın suyu genellikle I. ve II: kalitededir. Kaynaktan uzaklaştıkça, suyun kullanımı, atık deşarjı arttıkça kalite düşmektedir (III.-IV. sınıflar). Çayın yatağına kirlenmiş su girişi yanında, çöp depolandığı da görülmektedir. Bu nedenle belirli noktalarda su kullanımını etkileyebilecek kirlenme oluşmaktadır, çayın suyu Eğirdir gölüne ulaştığında da gölün kirlenmesi üzerinde etkili bir kaynak haline gelmektedir. Tarımsal su kullanımı azaltılmalı, göletlerde daha az su depolanarak çayın debisinde düzenlilik sağlanmalı, evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmadan çaya deşarjı ile çay yatağına katı atıkların boşaltılması önlenmelidir. Erozyon ve tarım alanlarından kaynaklanan yayılı kirlilik yükünü azaltacak önlemler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis ASSESSMENT OF WATER QUALITY OF GELENDOST (AFŞAR, AKÇAY) STREAM FLOWING TO LAKE EĞİRDİR BY USING PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS AND BIOTIC INDEXES Fatma YILDIRIM Isparta University of Applied Sciences Institute of Graduate Education Department of Fisheries Basic Sciences Supervisor: Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA In this study, it is aimed to determine the water quality of Gelendost Stream (Afşar, Akçay), which is located in Isparta province and flows into Eğirdir Lake by using physicochemical parameters and biotic indices. In the research on-site instrumental measurements were made at 9 stations which were determined on the stream and which may reflect quality and changeduring May, August, November 2014 and March 2015. The waterand macro benthic organisms samples were analyzed in the laboratory and the biotic indices were calculated. Determined physicochemical parameters and macro benthic organism indices were used in the evaluation of water quality and pollution. The physicochemical and biological water quality of Gelendost Afşar stream varies spatially and temporally. At some points in the summer, the flow is cutand thestream bed dries. Hisarardı I, II and Akçaşar I points have the water quality which can be grown of trout. However, as coming from the upstream points towards the downstream, the water quality declines and the water is being polluted. The biotic indices used to determine the water quality of the Gelendost stream are generally compatible with each other, but deviations can be observed in the classification made considering physicochemical parameters and biotic indices.According to Water Pollution Control Regulation's criteria and biotic index values, Gelendost stream's water is generally in I. and II. quality classes. As we move away from the source, the water usage and the discharge of waste increases, the quality decreases (classes III.-IV.).It is also observed that the stream bed is stored with solid wastes. Therefore, there is a contamination that may affect the use of water at certain points, and when the water reaches the Lake Egirdir, the water of the stream becomes an effective source on the pollution of the lake. Agricultural water use should be reduced, less wateris stored in the irrigation reservoirs, flow regularity of the stream should be ensured and the discharge of solid wastes to the stream bed, discharging domestic and industrial wastes to the stream without purificationshould be prevented. Measures should be developed to reduce the nonpoint pollution caused by erosion and agricultural activities.