Hayvan pancarında ekim sıklığının yumru ve yaprak ekimine etkileri
- Tez No: 57392
- Danışmanlar: PROF. DR. ESVET AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim Sıklığı, Hayvan Pancarı, Yumru ve Yaprak Verimi, Yeşil Yaprak Verimi, Yaş Yumru Verimi, Sowing Density, Fodder Beet, Root Yield and Leaf Yield, Fresh Leaf Yield, Fresh Root Yield
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
-111- ÖZET Bu araştırma,“Kyros”ve“Rota”hayvan pancarı (Beta vulgaris var. rapa) çeşitlerinde ekim sıklığının yumru ve yaprak verimi ile bazı verim komponentlerine etkisini saptamak amacıyla 1994 yılında yapılmıştır. Deneme Uludağ üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi 'rıde, tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ekimde 50 cm sıra aralığı ve 10, 20, 30, 40 ve 50 cm sıra üzer.i mesafeleri alınmıştır. Ekim sıklıklarının yaş yumru ağırlığı dışında, verim ve incelenen diğer verim komponentlerini etkilemediği saptanmıştır. Buna karşılık; yeşil yaprak, yaş yumru, yumru kurumadde verimleri ile bazı verim komponentlerinin çeşitlere göre değiştiği belirlenmiştir. İncelenen iki çeşit arasında“Kyros”çeşidinin gerek yumru, gerekse yaprak verimi açısından“Rota”çeşidinden daha verimli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
-ıv- Effeets of Sowing Densities on Root and Leaf Yields in Fodder Beet ABSTRACT This research was carried out to determine the effects of sowing densities on leaf and root yields and some yield components in two varieties (Kyros and Rota) of fodder beet (Beta vulgaris var. rapa) in 1994. The field experiment was designed in complete randomized block with three replications on Agriculture Research Centre of Agriculture Faculty, Uludağ University. Row spacing was 50 cm, plants were spaced 10, 20, 30, 40 and 50 cm within the rows. Sowing densities did not effect yields and yield components, with the exception of fresh root weight- per plant. Contrarily, fresh leaf and root yields, dry matter yield of root and some yield components varied significantly due to varieties. It was found that Kyros variety outyielded Rota variety in both leaf and root yields..