Anadolu'da kadın girişimciliği profili: İş kurma süreçleri ve sonrasında yaşanan sorunlar: Sivas ili örneği
The profile of women entrepreneurship in Anatolia: Problems in business establishment processes, after problems: The example oq Sivas city
- Tez No: 573987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Feminism, Social Gender Equality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ekonomik alanda önemli bir istihdam alanı oluşturan girişimciliğin, günümüzde öneminin artmasıyla birlikte kadın girişimciliği konusu da önem teşkil etmeye ve literatürde konuyla ilgili çalışmalar kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu çalışmada, öncelikle girişimcilik kavramı incelenmiş, dünyada ve Türkiye'de girişimciliğin gelişimi ile birlikte kadın girişimciliği konuları ele alınmıştır. Bunun yanı sıra feminizm, kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına da değinilmiştir. Çalışmanın amacı, Sivas ilinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin iş kurma süreçleri ve sonrasında yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunmaktır. Buna bağlı olarak çalışmanın uygulama bölümünde Sivas il merkezinde kendi adına işletmesi olan ve bu işletmeyi kendisi işleten 124 girişimci kadına uygulanan anket ile çeşitli bulgular elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre kadın girişimcilerin en fazla ekonomik bağımsızlık kazanmak için girişimci olmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca iş kurma süreçlerinde en fazla kiraların yüksek olmasından dolayı zorluk yaşadıkları ve devletten en fazla teknik destek sağlanmasını bekledikleri tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda kadın girişimcilerin iş kurma süreçleri ve sonrasında yaşadıkları sorunları azaltmaya ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As entrepreneurship, which constitutes an important area of employment in the economic field, has become important today, the issue of women's entrepreneurship has started to find its place in the literature. In this study, the consept of entrepreneurship is examined. Later, women's entrepreneurship subject were examined in the world and in Turkey. Feminism, women and gender equality are also discussed in this thesis study. The aim of the study is to idenfity the problems of women entrepreneurs who are active in Sivas after the establishment process and their problems. And to offer solutions to these problems. Therefore, in the implementation part of the study, 124 entrepreneur woman who self-employed in Sivas were surveyed and analyzed. In this study, it has been determined that women entrepreneurs prefer to be entrepreneurs to again economic independence. In addition, the high level of rents in the process of business estanlishment has caused difficulties for women entrepreneurs. Women entrepreneurs want technical support from the state. As a result of the study, suggestions were made to reduce the problems of female entrepreneurs in the beginning of business and in the future.