Dijital pazarlama ve kadın girişimciler
Digital marketing and women entrepreneurs
  1. Tez No: 922445
  2. Yazar: BAŞAR ALTUNYUVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın girişimciler, Dijital pazarlama, Dijital dönüşüm, Girişimciler, Pazarlama, Women entrepreneurs, Digital marketing, Digital transformation, Entrepreneurs, Marketing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET DİJİTAL PAZARLAMA VE KADIN GİRİŞİMCİLER Başar ALTUNYUVA Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİK YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Programı ŞUBAT 2025, Sayfa: X + 63 Bu çalışma, kadın girişimciler ve dijital pazarlamayı birlikte ele alarak bu iki unsura dair temel kavramları, bu kavramların işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde oynadığı roller nedir ve pazarlama stratejilerindeki etkileri nelerdir, kadın girişimcilerin dijital pazarlamaya olan bakış açıları nedir, dijital pazarlamayı başarıyla girişimlere uyarlamak mümkün mü gibi sorulara cevap aramaktadır. Ayı zamanda geleneksel ve dijital pazarlama arasındaki farkların kıyaslanmasını da içermektedir. Dijital pazarlama, internet ve dijital teknolojilerin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmada kullandığı en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Çalışma kapsamında kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar, ekonomiye katkıları ve kadın girişimciliğin tarihsel gelişimi, dijital pazarlamanın tarihsel gelişimi, temel unsurları ve işletmeler açısından sunduğu fırsatlar ele alınmaktadır. İçerik pazarlaması, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, e-posta pazarlaması ve dijital reklamcılık gibi dijital pazarlama araçları, mevcut literatür üzerinden açıklanmakta ve bu araçların pazarlama süreçlerine olan katkıları değerlendirilmektedir. Tez konusu olan çalışmada dijital pazarlamayı kullanan kadın girişimciler kimlerdir, bunlar dijital pazarlama ile ilk ne zaman tanışmışlardır, hangi dijital pazarlama stratejilerini kullanmışlardır gibi sorulara cevap aramakla beraber her geçen gün dijitalleşen günümüz dünyasında ülkemizde dijital pazarlamayı kendini girişimlerine uygulayan kadınlar kimlerdir gibi diğer merak uyandıran durumların aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu sorulara cevap olarak kadın girişimcilerden elde edilen verilerin tablolara dönüştürülmesi tekniğinde NVİVO uygulaması kullanılmıştır. Tablolardan elde edilen sonuçlarda detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dijital pazarlamanın işletmelere müşteri ilişkilerini güçlendirme, marka bilinirliğini artırma ve rekabet avantajı sağlama gibi önemli faydalar sunduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, dijital pazarlama süreçlerinde veri analitiği ve teknolojinin kullanımıyla, işletmelerin hedef kitlelerini daha iyi anlayarak daha etkili stratejiler geliştirebileceği ifade edilmektedir. Bu çalışma, dijital pazarlamanın işletmelerin gelecekteki başarıları üzerindeki kritik önemini kavramak ve bu alandaki mevcut bilgi birikimini genişletmek amacıyla hazırlanmıştır. Literatürde kadın girişimciliği kavramları farklı zamanlarda farklı konu başlıklarıyla ele alınmakla beraber bu çalışmada da kadın girişimcilik kavramı farklı konu başlıkları altında detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Özellikle Türk kadın girişimcilerin hem İslamiyet'le beraber hem de Anadolu'daki varlıklarıyla beraber ekonomiye yaptıkları katkılar ve girişimlerine yer verilmeye çalışıldı bunlara ek olarak kadın yoksulluğu ve cam tavan sendromu da kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar arasına eklenerek detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışıldı. Bu nedenle hem kadın girişimcilerin hem de dijital pazarlama kavramının bir arada incelenerek çalışmaya dahil edilmesi, literatüre sağladığı katkı ile dijital pazarlamanın teorik altyapısını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Digital Marketing and Women Entrepreneurs Başar ALTUNYUVA Master's Thesis FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Social Sciences DEPARTMENT OF ENTREPRENEURSHIP AND INNOVATION Department of Entrepreneurship and Innovation program February 2025, Page: X + 63 This study examines women entrepreneurs and digital marketing together, and seeks answers to questions such as the basic concepts of these two elements, the role they play in businesses' digital transformation processes and their effects on marketing strategies, what are women entrepreneurs' perspectives on digital marketing, and whether it is possible to successfully adapt digital marketing to enterprises and businesses, as well as comparing the differences between traditional and digital marketing. In the study that is the subject of the thesis, it is aimed to answer questions such as who are the women entrepreneurs who use digital marketing, when did they first meet digital marketing, which digital marketing strategies did they use, and to shed light on other intriguing situations such as who are the women who apply digital marketing to their own initiatives in our country in today's world that is becoming more and more digital every day. In response to these questions, NVİVO application was used in the technique of converting the data obtained from women entrepreneurs into tables. The results obtained from the tables are explained in detail. With the rapid spread of the internet and digital technologies, digital marketing has become one of the most important tools used by businesses to reach their target audiences. The study covers the problems faced by women entrepreneurs, their contributions to the economy, and the historical development of women entrepreneurship, the historical development of digital marketing, its basic elements, and the opportunities it offers businesses. Digital marketing tools such as content marketing, social media management, search engine optimization (SEO), e-mail marketing, and digital advertising are explained through existing literature, and the contributions of these tools to marketing processes are evaluated. It is emphasized that digital marketing offers businesses important benefits such as strengthening customer relations, increasing brand awareness, and providing competitive advantage. In addition, it is stated that with the use of data analytics and technology in digital marketing processes, businesses can develop more effective strategies by better understanding their target audiences. This study was prepared to understand the critical importance of digital marketing on the future success of businesses and to expand the existing knowledge in this field. While the concepts of women's entrepreneurship are addressed under different headings at different times in the literature, this study also tried to explain the concept of women's entrepreneurship in detail under different headings. In particular, it was tried to include the contributions and initiatives of Turkish women entrepreneurs to the economy, both with Islam and with their presence in Anatolia, and in addition to these, women's poverty and glass ceiling syndrome were added to the problems faced by women entrepreneurs and tried to be explained in detail. For this reason, examining both women entrepreneurs and the concept of digital marketing together and including them in the study strengthens the theoretical infrastructure of digital marketing with its contribution to the literature.