Meme kanserinde platelet/lenfosit oranının prognostik önemi
Prognostic importance of platelet/lymphocyte ratio in breast cancer
  1. Tez No: 574526
  2. Yazar: İNCİ MİRAY ŞAHBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KÜÇÜKZEYBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, platelet/lenfosit oranı, prognoz, Breast cancer, platelet / lymphocyte ratio, prognosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malignitedir ve dünya çapında en yaygın görülen üç kanserden biridir. Kanser hastalarında inflamatuar cevabın olması ve lenfosit ve plateletlerin bu inflamasyonda etkin rol alması nedeniyle platelet/lenfosit oranının (PLR) prognostik bir belirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, PLR ile meme kanseri prognozu arasındaki ilişki tartışmalıdır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı PLR'nin meme kanseri olgularında prognostik faktör olup olmadığının araştırılmasıdır. Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi onkoloji polikliniğinde 2006-2013 yılları arasında meme kanseri tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların preoperatif hemogramları baz alınarak PLR hesaplandı. Yapılan ROC analizine göre PLR açısından genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım için anlamlı bir cut-off değeri sağlanamayacağı belirlendi. Bu nedenle hastalar PLR oranlarına ait medyan değerlere göre iki grupta incelendi. Bulgular: PLR medyan değeri 124,11 olarak saptandı. Kaplan-Meier metodu kullanılarak yapılan sağkalım analizleri sonucunda PLR'nin progresyonsuz sağkalım veya genel sağkalım üzerine bir etkisi belirlenemedi (p>0,05). Sonuç: Meme kanserli hastalarda literatürdeki kanıtların heterojenliği, Türk toplumu açısından PLR'nin prognostik değeri ile ilgili çelişkili kanıtlar bulunması ve belirli bir cut-off değerinin bulunmaması nedeniyle Türkiye'nin her bölgesini kapsayan çok merkezli ve özellikleri iyi belirlenmiş hasta gruplarını içerecek ileriki çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Prognostic Value of Platelet/Lymphocyte Ratio in Breast Cancer Background: Breast cancer is the most common malignancy in women and is one of the three most common cancers worldwide. As cancer patients have an inflammatory response and lymphocytes and platelets play an active role in this inflammation, it is thought that platelet/lymphocyte ratio (PLR) can be used as a prognostic marker. However, the relationship between PLR and breast cancer prognosis is controversial. Therefore, the aim of this study is to investigate whether PLR is a prognostic factor in breast cancer patients. Method: The files of the patients who were diagnosed with breast cancer between 2006-2013 at the İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital oncology clinic were reviewed retrospectively. PLR was calculated based on the preoperative hemograms of the patients. According to the ROC analysis, it was determined that a significant cut-off value could not be obtained for PLR regarding overall survival and disease-free survival. Therefore, patients were evaluated in two groups according to PLR median values. Results: The median value of PLR was 124.11. Survival analysis using the Kaplan- Meier method did not determine the effect of PLR on disease-free survival or overall survival (p> 0.05). Conclusion: Due to the heterogeneity of the evidence in the literature, conflicting evidence on the prognostic value of PLR for Turkish population, and a lack of certain cut-off value, further multicenter studies which will cover all regions of Turkey including well-defined patient groups are needed.