Meme kanserinde neoadjuvan tedaviye yanıtı değerlendirmede nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranının sağkalım üzerine etkisi
The effect of neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratio on survival in evaluating response to neoadjuvant therapy in breast cancer
- Tez No: 873101
- Danışmanlar: UZMAN ÖZHAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Platelet lenfosit oranı(PLR), Nötrofil lenfosit oranı (NLR), Neoadjuvan kemoterapi, Breast cancer, Platelet lymphocyte ratio (PLR), Neutrophil lymphocyte ratio (NLR), Neoadjuvant chemotherapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri tanılı neoadjuvan kemoterapi alan hastalarda ucuz ve kolay ulaşılabilen inflamasyon belirteçleri olan nötrofil, lenfosit ve platelet değerleri ile geliştirilmiş nötrofil lenfosit oranı (NLR) ve platelet lenfosit oranı (PLR)'nın prognozu belirlemek ve genel sağkalımı öngörmek adına kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2016-2022 yılları arasında Derince Eğitim Araştırma Hastanesinde takip edilen neoadjuvan tedavi alan meme kanseri tanılı 66 kadın hasta dahil edildi. Bu olguların yaş, tam kan sayımı, kanserin moleküler alt tipi, geçirilen cerrahi tipi verilerin ulaşıldı. TNM evreleri belirlendi. Eksitus olan hastaların ölüm tarihi ve takibe devam eden hastaların son kontrol tarihi bilgilerine ulaşıldı. Bu verilerle uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak NLR ve PLR oranlarının sağkalıma etkisi incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 66 kadın hastanın NLR ve PLR oranlarına göre yapılan çalışmada NLR ve PLR'nin genel sağkalım üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda meme kanseri tanısıyla takip edilen neoadjuvan kemoterapi almış hastalarda tedavi sonrası pCR olan ve olmayan gruplar arasında tedavi öncesi, tedavi sonrası NLR değeri anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. Tedavi sonrası pCR olan ve olmayan gruplar arasında tedavi öncesi, tedavi sonrası PLR değeri anlamlı (p>0.05) farklılık göstermemiştir. NLR ve PLR oranlarının genel sağkalıma etkisi incelenmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı bir etki saptanmamıştır. Ancak daha geniş hasta popülasyonları ile yapılacak çalışmalarda daha net sonuçlar elde edilebileceğini ön görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: We aimed to evaluate the usefulness of neutrophil, lymphocyte and platelet values, which are cheap and easily accessible markers of inflammation, and the neutrophil lymphocyte ratio (NLR) and platelet lymphocyte ratio (PLR) developed with neutrophil, lymphocyte and platelet values to determine prognosis and predict overall survival in patients with breast cancer receiving neoadjuvant chemotherapy. Materials and Methods: The study included 66 female patients with breast cancer who received neoadjuvant treatment at Derince Training and Research Hospital between 2016 and 2022. Data on age, complete blood count, molecular subtype of cancer, and type of surgery were obtained. TNM stages were determined. The date of death of the patients who were excluded and the date of the last follow-up visit of the patients who continued follow-up were obtained. Using appropriate statistical methods with these data, the effect of NLR and PLR rates on survival was analyzed. Results: According to the NLR and PLR ratios of 66 female patients included in the study, no significant effect of NLR and PLR on overall survival was found. Conclusion: In our study, in patients with breast cancer who received neoadjuvant chemotherapy, there was no significant (p>0.05) difference between the groups with and without post-treatment pCR. Pre-treatment and post-treatment PLR values did not differ significantly (p>0.05) between the groups with and without post-treatment pCR. The effect of NLR and PLR rates on overall survival was analyzed. No statistically significant effect was found. However, we anticipate that clearer results can be obtained in studies with larger patient populations.