Özellikli tarım arazilerinde matematiksel modelleme tekniği ile ürün deseni tespiti
Crop design determination with mathematical modeling technique in specific agriculture land
  1. Tez No: 574945
  2. Yazar: HAYRİYE EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YETİŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal ürün deseni, karma tamsayılı doğrusal programlama, matematiksel model, bitki münavebesi, arazi kullanımı, Agricultural crop design, mixed integer linear programming, mathematical model, plant rotation, land use
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son dönemde yapılan araştırmalarda tüm dünyada hızla artan nüfusla beraber açlık sorununun gündeme geldiği bu nedenle de tarımsal üretimin öneminin giderek daha da arttığı vurgulanmaktadır. Ancak ne yazık ki tarımsal üretiminde; tarım arazilerindeki alansal kayıplar ve yapısal bozulmalar önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarımsal üretimdeki en önemli husus doğru üretim alanında, doğru ürünlerle ve kültürel işlemlerle en yüksek verimi sağlamaktır. Bu çalışmada TR 72 (Kayseri, Sivas, Yozgat) bölgesindeki örnek 11 parsel üzerinde iklim verileri ve toprak özellikleri kullanılarak matematiksel modelleme ile 26 bitki ile ürün deseni oluşturulmuştur. Çalışmanın amacı; toprağın doğru kullanılmasını sağlayarak hem tarım arazilerinin vasfını yitirmesini engellemek hem de ekonomik kazancı yükseltecek bir örnek model oluşturmaktır. Çalışma sonucunda çalışma alanında hangi parsellerde hangi türlerin üretilebileceği, nasıl bir münavebe uygulanabileceği ve en yüksek gelirin elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent researches, it is emphasized that the problem of hunger has come up with the rapidly increasing population all over the world and therefore the importance of agricultural production is increasing. However, the spatial loss and structural deterioration of agricultural production in agricultural lands is an important problem. The most important issue in agricultural production is to ensure the highest yield in the right production area, with the right products and cultural practices. In this study, crop desing modles were created with 26 species by mathematical modeling using climate data and soil properties on sample 11 sample parcels in TR 72 region. The aim is to ensure that the land is used correctly and to prevent loss of agricultural land quality and to create an exemplary model that will increase the economic gain. As a result of the study in the study, crop design and plant rotation management were determined for the 11 sample parcels in the study area.